IMAO SARADNIKA

Šekspir nije sam pisao komediju "Sve je dobro što se dobro svrši"

Stručnjaci sa Oksforda smatraju da je to djelo nastalo u saradnji sa Tomasom Midltonom, mlađim savremenikom Šekspira
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 11:20h

Vilijam Šekspir nije sam pisao komediju "Sve je dobro što se dobro svrši". Stručnjaci sa Oksforda smatraju da je to djelo nastalo u saradnji sa Tomasom Midltonom, smatra profesorka Lori Megvajer.

Do tih zaključaka došlo se analizom rječnika, rime, stila i gramatike komada. Megvajer kaže da je nedosljednost u stilu i tekstu rezultat rada tima autora, a u to doba većinu komada pisalo je više autora iako su zbog Šekspirovog statusa njegova ekskluzivna autorska prava rijetko dovođena u pitanje.

Megvajer i dr Ema Smit sa Oksforda proučavale su djelo i smatraju da je Šekspirov savremenik Tomas Midlton najvjerovatniji kandidat.

Oba pisca imaju prepoznatljiv "potpis" neku vrstu stilske DNK i detaljnom analizom teksta mogu se vidjeti "markeri" koji ukazuju na Midltona, navode profesorke.

Rima i ritam djelova komada, fraze, pravopis pa čak i određene riječi ukazuju na to da je tekst pisao i Midlton (1580-1627) koji je bio je mlađi savremenik Šekspira i upravo se tragovi njegove modernije gramatike mogu vidjeti u tekstu, kaže Megvajer.

Midlton je bio prilično poznat u svoje vrijeme sa djelima poput "The Changelings" i "Women Beware Women" ali, kaže Smit, saradnja njega i Šekspira 1607. godine može se uporediti sa saradnjom poznatog muzičara i zvijezde u usponu.

Autorstvo Šepkspirovih komada često je bio izbor spekulacija, ali Megvajer kaže da se do sada nije pojavila nijedna ozbiljna studija koja dovodi u pitanje da li je Šekspir napisao sve komade koji mu se pripisuju.

Iako je bez sumnje Šekspir većinu svojih tekstova napisao sam, "Sve je dobro što se dobro svrši" je rezultat saradnje koja je u elizabetanskom i jakobitskom pozorištu bila uobičajena, jer su komadi pisani brzo i za široku publiku.

Preporučujemo za Vas