Puška Vasa Mijovića ipak nije lovačka

To što se iz nje može ispaliti lovački metak, ne znači da nije automatska
158 pregleda 0 komentar(a)
Vaso Mijović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vaso Mijović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2012. 07:21h

Vještaci balističari Božidar Bakić i Milovan Mihajlović su na ponovljenom suđenju bivšem funkcioneru službe državne bezbjednosti Vasiliju Mijoviću zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, utvrdili da je oružni list u kojem se navodi da je sporna puška lovačka netačan, te da je u pitanju automatska puška, iz koje se može ispaliti i lovački metak.

Sudija Nada Rabrenović je na Mijovićev predlog tražila dodatno vještačenje da li su na pušci vršene prepravke, te da li ona može da puca automatski. Vještak je tvrdio da zamjenjivost municije ne utiče na identifikaciju puške, te da se u njegovoj praksi često dešavalo da oružni list bude netačan .

“To nije tipična puška tipa "kalašnjikova" i nije rasprostranjena na našim prostorima da bi se mogla sa sigurnošću prepoznati kao automatska, a to što se iz nje može ispaliti lovački metak, ne znači da nije automatska”, rekao je Bakić.

Na pitanje Mijovića da li su vještaci vršili opaljenje metaka, te da li je mogao izvršiti automatsko paljenje iz oružja, Bakić je naveo da nije vršio automatsko, već jedinačno paljenje.

“Podatke o oružju sam prepisao sa puške, prema kojima se jasno vidi da je automatska, ali ne stojim iza konstatacije o ispravnosti kočionog mehanizma i regulatora paljbe. Trebalo bi uraditi dodatno vještačenje da bi se vidjelo da li može da ispaljuje automatske projektile”, objasnio je Bakić.

Mijović je u odsustvu osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, a dozvoljeno mu je ponovljeno suđenje na osnovu Zakona o krivičnom postupku jer je osuđen u odsustvu.

Bonus video: