ZIKS: Za prelazak na poluotvoreno odjeljenje cijena 5000 eura

Osuđenik tvrdi da da se u Spužu debelo naplaćuje prelazak iz jedne kvalifikacione grupe u drugu
416 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 08:07h

Osuđenik iz spuškog zatvora dostavio je "Vijestima" pismo u kome optužuje upravu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i pojedine profesore (andragoge) da zatvorenicima naplaćuju prelazak u kvalifikacione grupe. On je pozvao ministra pravde Duška Markovića da uz pomoć ANB-a ispita njegove navode i preduzme određene mjere.

"Ovdje je u pitanju organizovani kriminal. Postoje četiri kvalifikacione grupe. Ako se zatvorenik nalazi u četvrtoj potrebno je da izdvoji od 1.500 do 2.000 eura da bi prešao u treću grupu, to jeste da iz C odjeljenja pređe u krug, kada se za to steknu uslovi, a to je svaka četiri mjeseca. Za prelazak iz treće u drugu grupu cijena se kreće oko 1.000 eura, a nekad i koja stotina više, do 1.500 eura. Na kraju dolazi glavni dio kada se iz druge grupe prelazi u prvu, to jeste izlazi na poluotvoreno odjeljenje - ekonomiju, a za to treba izdvojiti pet hiljada eura ili čak i više", tvrdi osuđenik čije je ime poznato redakciji.

"Primjer da grupu ne dobijaju oni koji ne plate ili neće da se priklone upravi je zatvorenik koji je prije par dana štrajkovao glađu zbog nedobijanja grupe. Pare za prelazak daju se određenim profesorima, a poslije idu dalje"

"Po zakonu na ekonomiju može izaći osoba koja je odležala trećinu kazne ako nije povratnik, a u slučaju da jeste onda na polovinu od ukupne kazne. Taj zakon poštovao se kod Božidara Vuksanovića, dok sada “para vrti gdje burgija neće", navodi osuđenik.

On tvrdi da su "čist primjer za to mnogi zatvorenici koji imaju drugi proces u toku, a koji se nalaze u poluotvorenom odjeljenju".

"Primjer da grupu ne dobijaju oni koji ne plate ili neće da se priklone upravi je zatvorenik koji je prije par dana štrajkovao glađu zbog nedobijanja grupe. Pare za prelazak daju se određenim profesorima, a poslije idu dalje", tvrdi on.

"Zavod za izvršenje krivičnih sankcija podsjeća na kriminalne američke zatvorske filmove, a u toj ustanovi rukovodioci ili radnici koji naprave prestup samo se premještaju sa jednog radnog mjesta na drugo, a ne odgovaraju za zloupotrebu."

"Jedan od rukovodilaca koji ima odrijšene ruke i koji naplaćuje prekvalifikaciju ovdje se pita više nego načelnik KP doma. Ima i službenika koji rade pošteno svoj posao, ali pored ove organizovane kriminalne grupe nemaju velikog autoriteta jer je njihova zadnja", navodi zatvorenik u pismu.

On tvrdi da ista grupa službenika i rukovodilaca koja je umješana u navodno naplaćivanje p rekvalifikacije ima udjela i u sumnjivim smrtima koje su se prošle godine desile u spuškom zatvoru. Tačnije, radi se o tome da su neki zatvorenici sebi oduzeli život jer su trpjeli nevjerovatan teror i maltretiranje.

U pismu se on pita i u čijem džepu završavaju pare namijenjene ishrani zatvorenika, jer kako je napisao, nakon boravka u Bijelom Polju, postalo mu je jasno da su tamo bolji uslovi, bolja hrana, ali i bolja organizacija posla nego u Spužu.

Direktor ZIKS-a Milan Radović nije juče odgovorio na pitanja o tvrdnjama zatvorenika da se sve nezakonite radnje obavljaju po nalogu uprave.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li su tačni navodi da profesori i službenici naplaćuju prelazak u bolju kvalifikacionu grupu, u drugi boravak, ili prekid i skraćenje kazne, kao ni na pitanje da li mu je poznato ako su ovi navodi tačni ko je i zbog čega ustanovio ovakav "cjenovnik".

ZIKS: Isključena mogućnost pojedinačnih zloupotreba

Povodom teksta “Spuž kao berza” objavljenog 22. aprila reagovali su iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

U reagovanju koje potpisuje Anka Cerović iz Službe za odnose sa javnošću navodi se da se kada je riječ o uslovnom otpustu osuđenika, rekvalifikaciji (prelasku u drugu grupu) i prekidu kazne primjenjuje složena procedura, u kojoj učestvuje veliki broj službenih lica, te da je "mogućnost pojedinačnih zloupotreba bilo kojeg od navedenih instituta isključena".

U teksu u "Vijestima" za koje su podatke dostavili službenici ZIKS-a čija imena su poznata redakciji, navedeno je da se uz plaćanje može izdejstvovati prelazak u bolju grupu, prekid kazne ili uslovni otpust, kao i da se pojedini komandiri dogovaraju sa osuđenicima o poslovima koje za njih završavaju van zatvora, te da u ime zatvorenika naplaćuju i kamate, utjeruju dugove i posreduju u prodaji nekretnina.

“U donošenju odluka o uslovnom otpustu, reklasifikaciji i prekidu izvršenja kazne zatvora učestvuje veliki broj ovlašćenih službenika, koji u timskom radu, na zajedničkim sjednicama, zauzimaju konačan stav, prijedlog ili odluku, o čemu se sačinjava i zapisnik, tako da je sve podložno ponovnoj provjeri i kontroli nadležnih organa."

"Uz to konačno donijeta odluka se javno objavljuje na način što se ističe na oglasnim tablama tako da je ista dostupna svim osuđenim licima. Na te odluke osuđeno lice ima pravo pritužbe ombudsmanu putem dostavljanja u zatvorenim kovertama preko uprave ZIKS-a ili ubacivanjem u nedavno instalirane sandučiće koje prazni isključivo kancelarija ombudsmana, a ukoliko im je povrijeđeno neko pravo utvrđeno zakonom, kao i na sudsku zaštitu."

"Konačno, nadzor nad zakonitošću izvršenja krivičnih sankcija vrši Ministarstvo pravde. U dosadašnjoj praksi nije bilo zabilježenih slučajeva pogrešne primjene zakona na štetu osuđenih lica”, navodi se, pored ostalog, u reagovanju ZIKS-a.

Galerija

Bonus video: