Kreće finalna serija: Luka Bar protiv Budućnosti

Kako god da se završi finalna serija (do tri pobjede), Crna Gora će na kraju ove sezone dobiti novog šampiona u ženskoj odbojci...
0 komentar(a)
Luka Bar - Budućnost Zetatrans, Foto: Vesko Belojević
Luka Bar - Budućnost Zetatrans, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.04.2012. 07:13h

Kako god da se završi finalna serija (do tri pobjede), Crna Gora će na kraju ove sezone dobiti novog šampiona u ženskoj odbojci. Nakon dvije uzastopne titule, Galeb je „abdicirao“ još u ligaškom dijelu (sa potpuno podmlađenim i promijenjenim sastavom u odnosu na prethodne sezone to i nije iznenađenje), pa će o novom prvaku odlučivati Luka Bar i Budućnost Zetatrans.

S obzirom na to da se radi o dvije najbolje ekipe iz ligaškog dijela prvenstva, o finalistima ovogodišnjeg Kupa, ovakvo finale nije iznenađenje.

Imajući u vidu da su do sada upisale sve pobjede u sezoni, računajući i međusobno finale Kupa, barskom klubu, koji je do sada igrao sva finala plej-ofa, pripada uloga favorita, od koje „sirene“ i ne bježe...

“Ako hoćeš da osvajaš trofeje, moraš da se nosiš sa opterećenjem, moraš da pokažeš kvalitet kada je teško. Prije dvije godine smo imali negativno iskustvo, kada smo ligaški dio, maltene, završili bez poraza, pa smo ostali bez oba trofeja. Vjerujem da smo iz tog iskustva na sopstvenoj koži nešto naučili. Čitavu sezonu smo dobro radili, važno je da budemo zdravi tokom finalne serije, a ja očekujem lijepu odbojku sa obje strane. Volio bih da bude kao u finalu Kupa, ali smo potpuno svjesni da to nije bila realno. Spremni smo za, možda, jednu dugačku finalnu seriju. Mislim da smo bolja ekipa, i nadam se da ćemo osvojiti titulu”, “kaže za „Vijesti“ Vladimir Milačić, trener Luke Bar.

Milačić dodaje da je njegova ekipa u oba meča ligaškog dijela imala problema protiv Budućnosti, zbog čega njegove igračice moraju biti maksimalno skoncentrisane, te da moraju zaboraviti finale Kupa.

“Očekujem da djevojke na terenu pokažu ono što svaki dan prikazuju na treningu. Imamo kvalitet, koji, mislim, ne može niko da spori, dobru popunjenost na svim pozicijama, što nikada nije bilo tako od kada sam ja trener, a iz te konkurencije se rađa i kvalitet, što mislim da smo pokazali ove godine. Ali, sad dolazi ono najvažnije, treba zadržati taj nivo igre tokom čitave finalne serije”, zaključio je Milačić, uz vjerovanje da će mečeve finalne serije, u Podgorici i Baru, pratiti i lijep ambijent u dvoranama.

Racković: Mi smo više gladni trofeja

Budućnost je ove sezone odigrala dva neizvjesna meča protiv Luke Bar u ligaškom dijelu, dok je podbacila u finalu Kupa u Budvi (0:3).

"Mi smo jedina ekipa ekipa koja im je uzela tri seta u ligaškog dijelu, a finale Kupa, očigledno, nije bio naš dan, to nije bila realna situacija. Očekujem da bude mnogo neizvjesnije nego u Kupu, sastaju se dvije najbolje ekipe u državi. Pošto Budućnost prvi put igra za titulu, mislim da je to jedan veliki motiv za djevojke da opravdaju očekivanja kluba, a i svoja lična. Spremni smo za veliku borbu, i mislim da nijesmo bez šansi. Veliko htijenje i kvalitet koji posjedujemo daju nam za pravo da možemo da ravnopravno pariramo ekipi Luke Bar, koja je definitivno favorit u finalu, ne samo zbog toga što negdje ima kvalitetniji sastav, nego i zbog međusobnih duela u ovoj sezoni”, rekao je „Vijestima“ trener Budućnosti Zetatrans Vladimir Racković.

Trener Podgoričanki ističe da je prva utakmica šansa za njegovu ekipu.

“Ako pobijedimo u Baru, mislim da bi se stvari onda potpuno okrenule i išle u našu korist. S obzirom na dva prethodna izgubljena finala od Galeba, gdje je, takođe, bila favorit, mislim da postoji mogućnost da Luka Bar igra pod opterećenjem i pritiskom zbog rezultata koji moraju da naprave. Ali, mi se te opterećujemo s tim, smatramo da imamo kvalitet da igramo sa njima, i, zašto da ne, da u jednoj rovovskoj i hrabroj igri napravimo pozitivan rezultat. Ne možemo obećati ništa osim borbe i neizvjesnog finala. U svakom slučaju, trofej će osvojiti ekipa koja ga više bude željela. Mislim da smo mi više gladni trofeja, tako da tu vidim neku našu šansu”, zaključio je Racković.

Utakmica u Baru počinje u 18 časova. Sude Dragan Vučković (Budva) i Sonja Simonovska (Bar).

Jedna pobjeda Budućnosti u 19 mečeva

Osim kvaliteta, Luka Bar je favorit u finalu i zbog tradicije – Baranke su u dosadašnjih 19 međusobnih mečeva u nezavisnoj Crnoj Gori zabilježile čak 18 pobjeda i samo jedan poraz, uz 55 osvojenih i 12 izgubljenih setova.

Luka Bar je maksimalnim rezultatom dobila prvih 10 međusobnih duela, a Podgoričanke su prvi set osvojile u 11. duelu, i to 24. februara 2010. godine, u drugom setu meča Mini lige u sezoni 2009/2010.

Budućnost je jedinu pobjedu zabilježila 16. oktobra iste godine, i to u Baru (3:1), u prvom međusobnom meču ligaškog dijela prvenstva.

U posljednje dvije sezone međusobni dueli dvije ekipe su neizvjesniji – osim ovogodišnjeg finala Kupa (3:0 za Luku Bar), nijedan od šest duela nije završen maksimalnim rezultatom.

U ligaškom dijelu ove sezone, Luka Bar je u Podgorici slavila 3:1, dok je u “Topolici” bilo 3:2 za Baranke.

Dosadašnji osvajači

2007. Luka Bar

2008. Luka Bar

2009. Luka Bar

2010. Galeb

2011. Galeb

Bonus video: