Tarik Ali otvara podgorički sajam

PR Sajma Jelena Krsmanović je kazala da će veliki dio programa biti posvećen djeci u saradnji sa Delta sitijem
0 komentar(a)
Tarik ali, Foto: Allmoviephoto.com
Tarik ali, Foto: Allmoviephoto.com
Ažurirano: 24.04.2012. 18:31h

Sedmi međunarodni podgorički sajam knjiga biće održan od 7. do 14. maja u garažnom dijelu Delta sitija. Radno vrijeme sajma će biti od 11 do 22 sata, a cijena ulaznice je kao i prethodnih godina iznosiće jedan euro, a za sve organizovane posjete učenika srednjih i osnovnih škola ulaz će biti besplatan. Sajam će otvoriti jedan od najpoznatijih pisaca i filozofa današnjice Tarik Ali.

PR Sajma Jelena Krsmanović je kazala da će veliki dio programa biti posvećen djeci u saradnji sa Delta sitijem.

Ona je najavila i neke od izdavača koji će imati svoje štandove, kao što su Univerzitet Crne Gore sa svim stručnim izdanjima, “diplomatski kvart” na kojem će ambasade Poljske, Njemačke, Austrije, Rusije, Italije i Bugraske izložiti savremenu književnost svojih zemalja i predstaviti kulturno istorijsko nasljeđe. Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u Beogradu će imati takođe svoj štand i promociju kroz programski dio.

Na Sajmu će učestvovati i izdavačka kuća “Sajpres forlag “ iz Norveške, specijalizovana za knjige o Balkanu, istoriju jezika i kulture.

I ovogodišnji sajam će pratiti okrugli stolovi o književnoj kritici, prevodilaštvu, mjestu određenih književnih žanrova na savremenoj sceni, kao i o časopisima, zaštiti autorskih prava i ženskom pismu.

Krsmanović je rekla da će se u okviru sajamskog bioskopa objasniti uska veza između književnosti i filma, a sajamska rezidencija i radionica kreativnog pisanja samo su neke, od brojnih koje će biti održavane na Sajmu.

Krsmanović nije mogla da precizira broj izdavača koji će se predstaviti, ali smatra da će ih biti oko 100 kao i prošle godine

Direktor Sajma Predrag Uljarević je istakao da činjenica da će se ove godine održati sajam je veliki uspjeh, uprkos opštoj ekonosmskoj krizi koja po pravilu prvo pogađa kulturu.

“Sajam opstaje zahvaljujući podršci pokrovitelja ali i nepodijeljenoj podršci kulturne javnosti i javnosti uopšte. Ta podrška je moguća zahvaljujući posredovanju medija koji su gotovo navijači na strani organizatora od samog početka. Zahvaljujući toj i takvoj podršci danas baštinimo jednu kulturnu manifestaciju na kojoj nam mogu pozavidjeti organizatori sličnih programa u drugim sredinama”, kazao je Uljarević.

Bonus video: