Služba za kontrolu narkotika zabranjuje knjige

Kako navode upućeni, riječ je izgleda o vrsti samocenzure, kojoj su, u skladu sa preporukom „Gosnarkokontrola”, pribjegli izdavači i knjižari
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 09:14h

Mladi u Rusiji koji požele da pročitaju čuveno djelo Oldosa Hakslija „Vrli novi svijet”, ili neko od djela Šarla Bodlera, Vilijama Berouza, Irvina Velša… moraće da se okrenu – internetu. Knjige pomenutih autora neće moći da kupe ni u jednoj knjižari, ili da pozajme u biblioteci, piše “Politika”.

Stvar je jednostavna: državna služba za kontrolu narkotika – „Gosnarkokontrol” – donijela je rješenje prema kojem su pomenuti autori nepodobni po današnju omladinu, jer kroz svoja djela – promovišu upotrebu opojnih droga.

Kako javlja Televizija Kanal 100, na „crnom spisku” „Gosnarkokontrola” našlo se dvadesetak knjiga autora iz prošlog vijeka, i to upravo onih koje su obilježile stasavanje generacija koje sada odlučuju o podobnosti istih. Takođe, tu su i djela koja slove kao obavezna literatura studentima književnosti.

Interesantno je da pomenuta služba nema ingerencije da donosi ovakve i slične zabrane, to spada u djelokrug rada Ministarstva pravde. Ipak, knjige su, praktično preko noći, iščezle iz rafova knjižara i čitaonica. Kako navode upućeni, riječ je izgleda o vrsti samocenzure, kojoj su, u skladu sa preporukom „Gosnarkokontrola”, pribjegli izdavači i knjižari.

Poslije svega, teško je vjerovati da će se mladi Rusi tek tako odreći knjiga koje su etiketu „zabranjenih” stekle na tako neuobičajen način. Uostalom, uvijek im kao put ka istima ostaje internet. Bilo da knjige poruče u štampanom izdanju, bilo da ih „skinu” u elektronskom obliku.

Bonus video: