Zbog loše anestezije, mladić bio svjestan operacije pluća

"Mozak mi je stalno govorio da kažem svoje ime, da kažem nešto, uradim nešto, pomjerim prste, ali ništa od toga nisam mogao da učinim"
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 10:09h

Pola sata od 50 minuta koliko je trajala njegova operacija pluća, 22-godišnji mladić u Švedskoj je bio svjestan dešavanja oko njega. Probudio se tokom operacije, ali nije mogao da komunicira sa ljekarima.

"Bilo je grozno, moja najgora noćnamora", kazao je ovaj mladić iz švedskog grada Vaxjo, piše The Local.

On je operisan krajem marta. Dobio je anesteziju, ali je uskoro nakon toga postao je svjestan gdje se nalazi. Najveća trauma je svijest o preživljenom bolu.

Mladić je o iskustvu obavijestio i Nacionalni odbor zdravlja. U svoj izvještaju je naveo da je mogao da čuje ljekare i medicinske sestre kako razgovaraju, dok je njegov bol postajao intenzivniji.

"Mozak mi je stalno govorio da kažem svoje ime, da kažem nešto, uradim nešto, pomjerim prste, ali ništa od toga nisam mogao da učinim", rekao je pacijent.

Operacija je trajala 50 minuta, a on je bio budan 30-35 minuta.

Nakon što se probudio iz anestezije, ispričao je ljekarima šta se desilo. Prepričao im je šta se dešavalo tokom operacije, šta je ko od njih govorio...

Kada je nakon operacije anesteziolog razgovarao s njim rekao je da su postojale indikacije da nije sve bilo u redu. Mladić međutim nikad nije dobio objašnjenje zašto se to desilo.

"Još uvijek mi je teško. Bila je to najgora stvar koju mogu da zamislim. Još mi je ponekad teško da spavam", rekao je mladić.

Statistike pokazuju da svake godine kod oko 60.000 pacijenata u SAD-u anesterzija popusti za vrijeme operacije. Pacijent je u takvom stanju u potpunosti svjestan svega oko sebe te osjeća bol ali je u potpunosti paralizovan.

Ta je tema bila inspiracija i za film "Awake" ("Budan") u kojem se Klej Beresford budi usred operacije srca, bez mogućnosti da reaguje.

Galerija

Bonus video: