Uvrede i prijetnje da ne bismo pisali o porazima

Dragan Đuričković i bivši bokser Ratko Drašković obrušili su se na novinara „Vijesti” Slavišu Živaljevića uvredama i prijetnjama
220 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 22:03h

Selektor bokserske reprezentacije Crne Gore Dragan Đuričković i bivši bokser Ratko Drašković, otac reprezentativca Boška Draškovića, obrušili su se na novinara „Vijesti” Slavišu Živaljevića uvredama i prijetnjama onemogućivši mu da prisustvuje konferenciji za novinare.

Njih dvojica vrijeđali su i psovali novinara, te prijetili da o Bošku Draškoviću više ne smije izaći bilo kakva informacija u novinama.

Napad na novinara uslijedio je prije konferencije za koje su „Vijesti” uredno primile poziv, pa ostaje pitanje da li je poziv i stigao samo da bi novinar bio izložen neprijatnostima.

„Nakon godina ćutanja bokserskih radnika, shodno odluci posljednje Skupštine Bokserskog saveza Crne Gore, 20. aprila sam prvi put za devet godina rada od ove asocijacije na službeni mejl sportske redakcije „Vijesti” dobio poziv da prisustvujem konferenciji za novinare u ponedjeljak 23. aprila u 12 sati u konferencijskoj sali SC „Morača”.

„Nekoliko minuta prije podneva, ispred SC „Morača” prišao sam grupi u kojoj su stajali selektor Dragan Đuričković, novinar „Dana“ Todor Brajković i Ratko Drašković, otac kapitena bokserske reprezentacije”.

„Na, za pozdrav pruženu ruku, selektor mi je, držeći ruke u džepovima, odgovorio: „Mrš”! Na pitanje čime sam to zaslužio, nastavio je sa salvom uvreda i prijetnji, tvrdeći da sam autor teksta, nakon eliminacije naših boksera sa kvalifikacionog olimpijskog turnira u turskom Trabzonu”.

„Na moje objašnjenje da je, zbog mojih slobodnih dana, tekst napisao kolega Nikola Nikolić i da, ako nešto nije u redu ima pravo na reagovanje, Đuričković je uputio optužbu da lažem i da sam ja pisao tekst, ali da nijesam imao hrabrosti da se potpišem i krenuo je put mene da se fizički obračuna, uz salve psovki i uvreda”.

„Rekao sam mu da nijesam na ulici i da sam tu službeno, te da mi ne pada na pamet da se razračunavam, uz obavještenje da ću prijetnje da prijavim policiji”.

„Krenuo sam, praćen uvredama i prijetnjama, kojima se pridružio i Ratko Drašković. On je, uz prijetnje i upućene psovke naglasio prijetećim tonom da ime njegovog sina nikada više ne smije izaći u novinama u kojima radim”, kaže Živaljević, uz napomenu da ga je Đuričković napao u još dva navrata, od čega jednom i fizički.

„Okrenuo sam se i rekao da ja sigurno više neću pisati o rezultatima tog boksera, dok sam Đuričkovića podsjetio da ovo nije prvi put da mi prijeti, te da me nije uspio uplašiti ni nakon državnog prvenstva, koje je prije nekoliko godina održano na Cetinju”.

„S obzirom na to da sam fizički spriječen da uradim posao i izvijestim sa presa 'Povodom učešća na Olimpijskom kvalifikacionom turniru u Trabzonu' u dnevnoj novini i na portalu „Vijesti”, za razliku od prethodnih slučajeva prijetnji od strane Đuričkovića, o razlozima sam obavijestio uredništvo”, kaže Živaljević.

Ratko Drašković je još u utorak, kada je tekst izašao, telefonom zvao novinara „Vijesti” Nikolu Nikolića da mu prijeti.

„Rekao mi je da ne smijem da objavim više nijedan tekst o njegovom sinu, da hoću da mu uništim karijeru, da sve lažemo. Nisam htio da razgovaram sa njim, samo sam mu poručio da ne može tako da priča sa mnom i to je bio kraj naše komunikacije. Nisam tome ni pridavao preveliki značaj, jer smo takvih poziva imali i ranije od nekih sujetnih sportista i sportskih radnika”, kaže Nikolić.

Ovo je treći napad na sportske novinare u 2012. godini. Prije pet dana, potpredsjednik Rudara Radmilo Mitrović udario je novinara TV Pljevlja i dopisnika „Dana” Mila Džakovića, dok su urednik sportske redakcije Veselin Drljević i novinar istog lista Radovan Papić napadnuti u februaru, pri čemu je Drljević doživio teške povrede glave.

Vuksanović: To je između vas i Đuričkovića!

Na pitanje „Vijesti” da prokomentariše postupak selektora i kaže šta će preduzeti, Božidar Vuksanović, predsjednik Bokserskog saveza Crne Gore i direktor Uprave policije, čiji je Đuričković zaposleni, rekao je:

„Neumjesno je komentarisati nešto u čemu nisam učestvovao. To nije institucionalni stav Bokserskog saveza Crne Gore, već lično gospodina Đuričkovića. To je između vas i Đuričkovića, i na toj relaciji treba da se riješi”!

Jovović: Da li nam to Vuksanović preporučuje da to sami riješimo sa Đuričkovićem u bokserskom ringu?

Glavni urednik „Vijesti” Mihailo Jovović oštro je osudio napad na Živaljevića, ali i reakciju Vuksanovića.

„Gospodin koji se bavi „plemenitom vještinom” očigledno je navikao da se odgovornim poslom koji mu je predsjednik saveza Vuksanović povjerio bavi i uličarski i huliganski, što je nedostojno bilo kog sportskog funkcionera i sportiste”.

„Ali ovakve stvari su posljedica apsolutne nekažnjivosti za uvrede, prijetnje i napade na crnogorske novinare, uključujući i ubistva. To je zasluga isključivo države čiji je službenik direktor Vuksanović, zadužen da učini sve što je u njegovoj moći da se to ne dešava”.

„Da li nam to direktor i predsjednik Vuksanović preporučuje da to sami riješimo sa Đuričkovićem u bokserskom ringu, ili da biramo oružje pa na dvoboj? Ili da ga sačekamo pa izudaramo štanglom po glavi? Pa tako svaki put kad nas neko napadne? Nadam se da ne misli tako”.

„Očekujem da će g. Vuksanović u svojstvu i direktora i predsjednika Bokserskog saveza preduzeti sve da utvrdi je li ovakvo ponašanje g. Đuričkovića u skladu sa kodeksima i Bokserskog saveza i Uprave policije. Prije toga, naravno, da istraži je li se njegov selektor i službenik ogriješio o crnogorske zakone. Za primjenu tih zakona g. Vuksanović prima platu”, rekao je Jovović „Vijestima”.

Brajković: Ovo nije način

Svjedok prijetnji i uvreda koje su stigle od strane selektora Dragana Đuričkovića i Ratka Draškovića bio je novinar „Dana” Todor Brajković.

„Iskreno žalim što je došlo do incidenta. Mislim da to nije dobro ni za slobodu medija, niti za Bokserski savez Crne Gore i selektora reprezentacije. Svoje nezadovoljstvo praćenjem aktivnosti i rezultata bokserske reprezentacije od strane novinara „Vijesti”, selektor nije trebalo da izrazi na taj način”, rekao je Brajković za „Vijesti”.

Hronologija sudijskih „grešaka”

Selektoru bokserske reprezentacije Crne Gore zasmetala je samo jedna rečenica u tekstu „Vijesti”, koja je doslovce glasila: „Selektor Dragan Đuričković još jednom je za poraz okrivio sudije”.

A tog 16. aprila za agenciju MINA je, nakon poraza Boška Draškovića u 2. kolu kvalifikacionog turnira za odlazak na OI, izjavio sljedeće:

„Izgubio je, ali je po mom mišljenju bio oštećen. Sudije su, kao i protiv Mladena Peneva iz Bugarske, bile uz Smita, koji je, valjda zbog zemlje domaćina Olimpijskih igara, favorizovan”.

Iako je Đuričković tvrdio da je Kalum Smit favorizovan, mladi Britanac nije izborio jedno od prva tri mjesta na kvalifikacionom turniru u Trabzonu, koja su vodila na Olimpijske igre. Bio je četvrti...

A zašto su „Vijesti” pomenule da je Đuričković još jednom za poraz okrivio sudije, najbolje govore njegove izjave. Dovoljno je samo poređati ih hronološkim redom.

„Zaista nevjerovatno! U redu bi bilo da je Boško izgubio poenom razlike, meč je bio ravnopravan a Kinez poput našeg borca svjetska klasa. Ali, treću rundu u kojoj je Drašković dominirao, izgubio je najubjedljivijom razlikom. Sudije su uradile svoje, to je velika pljačka. Drašković je neprekidno kidisao, vodio borbu i zadavao strahovite udarce, ali mu ni snažni otvoreni pogoci u glavu rivala nijesu bodovani. S druge strane, Meng je dobijao poen i za udarac laktom u stomak”. (nakon poraza Draškovića na startu Svjetskog prvenstva u Milanu od Kineza Fanlonga Menga 2009)

„Izgubio je prekidom poslije udarca u potiljak! Drašković je poslije prve runde vodio 1:0, dok je nakon druge rezultat bio 3:1 za Beterbijeva i to samo zato što našem borcu u prve dvije runde nijesu bodovana najmanje tri čista udarca. To je uticalo na kasniji tok borbe, a sudije su očigledno respektovale Beterbijeva, i to ne samo zato što je bokser domaće selekcije, već je i osvajač zlata i srebra sa svjetskih prvenstava, a u Plovdivu je bio najbolji i u Evropi”. (nakon poraza Draškovića od Artura Beterbijeva na Evropskom prvenstvu u Moskvi 2010)

„Radonjić je drastično oštećen. Sudija u ringu dodijelio mu je dvije javne opomene, što je Njemcu donijelo četiri boda. Napisali smo žalbu, ali delegati nisu promijenili odluku”. (nakon poraza Marka Radonjića u 2. kolu Evropskog prvenstva u Ankari 2011. od Njemca Johana Vita)

„Diskvalifikovan je zbog tri javne opomene, navodno zbog širokog krošea. Sudije su mu dvije javne opomene dodijelile u drugoj, a treću u trećoj rundi. Sudije u ringu kroje sudbinu”. (nakon što je Boško Drašković diskvalifikovan u meču sa Dinešom Kumarom u 2. kolu Svjetskog prvenstva u Bakuu 2011)

U skorijoj prošlosti sudije Đuričkoviću nisu bile makar dijelom krive samo nakon eliminacije Draškovića u 1. kolu EP u Ankari od Bosanca Džemala Bošnjaka sa 12:10.

„Drašković je bio ispod svog nivoa. Bio je spor, vidjelo se da je nespreman. Očekivao sam više od njega”, rekao je tada Đuričković.

Drašković je jedan od najtalentovanijih crnogorskih boksera, osvajač brojnih turnira u zemljama ex-YU, a najveći uspjeh ostvario je na Mediteranskim igrama u Peskari 2009. godine, kada je osvojio zlatnu medalju, pobijedivši u finalu prvoplasiranog sa AIBA liste, Alžirca Abdelhafida Benčablu.

Prije četiri godine u Čikagu plasirao se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a jedna pobjeda mu je falila da izbori olimpijsku vizu.

Galerija