Čuvenog sudiju Paola Borselina mafija ubila eksplozivom iz Crne Gore

Autor teksta pominje porijeklo eksploziva u kontekstu elemenata saradnje između Sakre Korone Unite, koja je predvodila šverc cigareta preko Crne Gore, i manjih klanova
410 pregleda 0 komentar(a)
Paolo Borselino, Foto: Ilgiornale.it
Paolo Borselino, Foto: Ilgiornale.it
Ažurirano: 24.04.2012. 03:18h

Italijanski list La Gazeta del Mezodjorno naveo je u tekstu objavljenom juče da postoje indicije da je eksploziv korišten prilikom ubistva čuvenog italijanskog sudije Paola Borselina na Siciliju stigao iz Crne Gore.

Autor teksta navodi neimenovanog pokajnika iz mafijaških redova Sakre Korone Unite kao izvor informacija.

U tekstu se navodi da je prema indicijama pokajnika, eksploziv koji je sicilijanska mafija koristila za atentat na Borselina 1992. godine, stigao iz bivše Jugoslavije i to "najvjerovatnije iz Crne Gore, s obzirom na to da je u to vrijeme u Crnoj Gori boravio veliki broj italijanskih mafijaša bjegunaca od pravde, koji su, kako se navodi u tekstu, bili zaštićeni od strane lokalnih vlasti koje su bile "osjetljive" na velike količine novca koji je u Crnu Goru dospijevao od šverca cigareta.

Borselino i Falkone

Autor teksta pominje porijeklo eksploziva u kontekstu elemenata saradnje između Sakre Korone Unite, koja je predvodila šverc cigareta preko Crne Gore, i manjih klanova sicilijanske mafije iz kojih su se pojedini predstavnici ustalili u Pulji.

Ove godine navršava se 20 godina od smrti Paola Borselina, koji je ubijen 19. jula 1992. godine na Siciliji, u stravičnoj eksploziji ispred kuće njegove majke u Palermu.

U to vrijeme je u Crnoj Gori boravio veliki broj italijanskih mafijaša bjegunaca od pravde, koji su, kako se navodi u tekstu, bili zaštićeni od strane lokalnih vlasti

U atentatu su poginuli i njegova supruga i 3 člana ličnog obezbjeđenja.

Borselino je, zajedno sa kolegom Đovanijem Falkoneom (koji je ubijen dva mjeseca ranije), bio odgovoran za najveći proces koji je italijansko sudstvo pokrenulo protiv organizovanog kriminala, tokom kojeg je znatan broj mafijaških šefova završio iza rešetaka.

Na temeljima Borselinovog rada zasniva se i današnja DIA, Istražna direkcija za borbu protiv mafije.

Bonus video: