Otvori knjigu – otvori um

Ovogodišnju manifestaciju na Cetinju, svakako je obilježio i segment pod sloganom "Pokloni knjigu, kupi knjigu i razmijeni knjigu"
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 13:25h

Povodom svjetskog dana knjige, koji se ove godine obilježava pod motom "Otvori knjigu – otvori um", Centralna biblioteka “Đurđe Crnojević“ na Cetinju, inicirala je zanimljivu akciju, kojom su svi ljubitelji knjige, na taj dan dobili besplatnu jednogodišnju članarinu.

"I ne samo mi, skoro sve biblioteke u Crnoj Gori odazvale su se našem pozivu i učinile ovaj dan posebnim. Naša biblioteka nastavlja da služi knjizi i svojim čitaocima, jer naša misija počinje tamo gdje se završava svako književno djelo", kazala je direktorica biblioteke Jelena Đurović.

Centralni događaj obilježavanja Dana knjige, održan je u Svečanoj sali CNB "Đurđe Crnojević" gdje je upriličen višečasovni književni, muzički, likovni i dramski program.

"Odluka UNESCO-a iz 1995. shodno kojoj je 23. april proglašen danom knjige i autora, predstavljala prirodni osjećaj dužnosti da se i formalno izrazi poštovanje prema svima koji su dali nezamjenjiv doprinos unaprijeđenju socijalnog i kulturnog progresa čovječanstva. Time, ali i ustanovljenjem Nagrade za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije, UNESCO je istakao važnost promocije uzajamnog razumijevanja i poštovanja drugih naroda i kultura. Zato bih rekla da 23. april nije samo dan u kojem se slavi knjiga, već i da je svojevrstan praznik svakog čovjeka", kazala je Đurović.

Ovogodišnju manifestaciju na Cetinju, svakako je obilježio i segment pod sloganom "Pokloni knjigu, kupi knjigu i razmijeni knjigu", u sklopu kojeg su izlagači, na posebno opremljenim štandovima, poklanjali knjige posjetiocima i prodavali svoja izdanja po sniženim cijenama.

Posjetioci su bili u prilici i sami da razmijene knjige. Doprinos obilježevanju Dana knjige dali su i studenti sa Fakulteta dramskih umjetnosti, koji su čitali odlomke iz najpoznatijih djela Danila Kiša, Radjarda Kiplinga i drugih autora, a studenti Muzičke akademije, izveli su kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Sergeja Rahmanjinova.

Istovremeno, studenti Fakulteta likovne umjetnosti i učenici Srednje likovne škole "Petar Lubarda" slikali su na temu "Otvori knjigu - otvori um".

Pokrovitelj proslave Svjetskog dana knjige i autorskih prava je Ministarstvo kulture, dok su organizaciju obilježavanja ovog značajnog međunarodnog datuma pomogli Prijestonica Cetinje i njen Sekretarijat za socijalnu politiku i mlade, Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti, Muzička akademija i Srednja likovna škola "Petar Lubarda".

Bonus video: