Nastupom Miloša Karadaglića završen A tempo

Čuveni Rodrigov “Aranhuez” u Karadaglićevoj je interpretaciji postavio i predstavio posve zrele i promišljene reference njegove muzikalnosti i iskustva
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 07:12h

Temperamentnim španskim folklorom iz repertoara Manuela de Falje i njegovog čuvenog djela “Trorogi šešir” u nedjelju je na velikoj sceni CNP-a završen tradicionalni Međunarodni muzički festival A tempo.

Nakon što su ga otvorili Crnogorski gudači pod vođstvom Grigorija Kraska, Crnogorski simfonijski orkestar je jedanaestim koncertom jedanaestog A tempa uz dirigentsko vođstvo Alekseja Šatskog spustio zavjesu Festivala; finalni solo Festivala svirao je Podgoričanin Miloš Karadaglić, dvadesetdevetogodišnji gitarista koji posljednjih sezona postiže značajne uspjehe širom Evrope, a svoju je karijeru stalnije vezao za Veliku Britaniju.

U prvom dijelu koncerta Crnogorski simfonijski orkestar svirao je petu simfoniju Franca Šuberta

Čuveni Rodrigov “Aranhuez” u Karadaglićevoj je interpretaciji postavio i predstavio posve zrele i promišljene reference njegove muzikalnosti i iskustva, bez nepotrebnih isviravanja i patetike, nastavivši ovim nastupom niz besprekornih izdanja ovog umjetnika na Velikoj sceni nacionalnog teatra, u tempu, u muzičkom vremenu crnogorskom.

Muzički život Podgorice i Crne Gore

U okviru izdavačke djelatnosti Muzičkog centra Crne Gore aktuelno je novo izdanje posvećeno razvoju muzičke umjetnosti, knjiga muzikologa Vesne Ivanović “Muzički život Podgorice i Crne Gore u doba Nikole I Petrovića Njegoša”.

U prepunom CNP-u, gdje je publika zauzela čak i stepenište, u subotu veče je izveden koncert Tereze Salgueiro, portugalske zvijezde fado muzike, nekadašnje članice sastava Madreduš

Ističe Vesna Ivanović kako je, sakupivši dovoljno podataka koji osvjetljavaju muzički život Podgorice, “krenula” od Cetinja, koje, “kao prijestonica i kulturni centar isijava putanju kojom će se kretati kulturni pa i muzički život Podgrice i ostalih sredina u Crnoj Gori”.

Knjigu otvaraju poglavlja o karakteristikama načina života i mentaliteta Podgoričana, te “multikulturalnost podgoričkog narodnog muzičkog nasljeđa”, u interesantnom štivu o sudaru epoha i mentaliteta, starog i novog, crnogorsko-gorštačkog i muslimansko-varoškog...

Kroz poglavlja o Cetinjskoj čitaonici, pjevačkom društvu “Branko”, Drugoj vojnoj muzici (kao obrazovnoj instituciji) te boravku Stevana Mokranjca u Crnoj Gori prati se hronologija razvoja muzike u nas, čiji muzički i kulturni život“ do kraja 19. vijeka stavlja Cetinje na nivo drugih kulturnih centara južnoslovenskih prostora, što je ostvareno dolaskom školovanih, u prvom redu čeških muzičara”.

Kroz temeljno poznavanje izvora, njihovu kritičku analizu i tematizovanje ključnih aspekata koje su, piše dr Marinković, odlike ovog rada, knjiga Vesne Ivanović dostojno nastavlja rad i obimne studije Manje Radulović-Vulić u oblasti crnogorske muzikologije.

Terezina misterija

U prepunom CNP-u, gdje je publika zauzela čak i stepenište, u subotu veče je izveden koncert Tereze Salgueiro, portugalske zvijezde fado muzike, nekadašnje članice sastava Madreduš, u završnici A tempa.

Popularna Tereza je izvela numere inspirisane fadom, koje su kako je i rekla, aranžirane i komponovane za nju. Ona je izrazila zadovoljstvo što je prvi put u Crnoj Gori i kazala da “osjeća da nešto novo počinje”, i da je srećna zbog toga.

Tereza je istakla da su njene pjesme komponovane za njen posljednji album „O misterio“. Uz Terezu su nastupili muzičari Karisa Marselin (harmonika), Oskar Tores (kontrabas), Andre Filipo Santos (gitara) i Rui Lobato (bubnjevi).

Bonus video: