Pronađen dio Knjige mrtvih

"Nije riječ o bilo čijem papirusu, već o papirusu jedne od najvažnijih osoba Egipta na vrhuncu njegovog prosperiteta"
52 pregleda 0 komentar(a)
Džon Tejlor, Foto: Theaustralian.com.au
Džon Tejlor, Foto: Theaustralian.com.au
Ažurirano: 22.04.2012. 14:57h

Britanski istoričar i egiptolog Džon Tejlor, slučajno je na izložbi u australijskom muzeju otkrio fragmente egipatske "Knjige mrtvih" faraona Amenotepa.

Kako prenosi agencija AFP, Tejlor je objasnio da je na izložbi mumija u muzeju u Kvinslendu prvo naišao na djeliće papirusa sa karakterističnim hijeroglifima Amenotepa.

Amenotep je bio glavni egipatski arhitekta i među najzaslužnijima za konstrukciju Velikoga hrama u Karnaku blizu Luksora, jednog od najposjećenijih istorijskih spomenika modernoga Egipta.

"Ubrzo smo shvatili da zaista postoji mnogo fragmenata "Knjige mrtvih" ovog važnog čovjeka", rekao je Tejlor.

"Nije riječ o bilo čijem papirusu, već o papirusu jedne od najvažnijih osoba Egipta na vrhuncu njegovog prosperiteta", rekao je Tejlor i dodao da se radi o otkriću koje se naučniku dogodi jednom u životu.

Fragmente je 1913. muzeju poklonio donator koji je želio da ostane anoniman.

Fragmenti nisu dostupni javnosti, ali su ovaj put iznijeti da bi dopunili gostujuću izložbu mumija Britanskog muzeja, koju je Tejlor, kao glavni kustos Egipatske zbirke došao da otvori.

Egiptolog je objasnio da su djelovi Amenotepovog svitka rasuti po različitim muzejima, a da će primjerak pronađen u Australiji biti fotografisan kako bi se otkrilo gdje se uklapa u svitak.

Bonus video: