Proletter - portal za prisluškivanje proze i poezije

Na sajtu Proletter će se naći stvaralaštvo iz Crne Gore i regiona, intervjui, audio zapisi poezije i proze, audio intervjui, kratke forme razgovora
183 pregleda 0 komentar(a)
Proletter, Foto: Proletter. org - screenshot
Proletter, Foto: Proletter. org - screenshot
Ažurirano: 22.04.2012. 15:26h

Savremena književnost regiona, prikazi, intervjui, glasovi pisaca, glasovi o piscima, književnosti i problemima kulturne politike, te kritike našli su mjesto na promovisanom sajtu Proletter koji uređuje crnogorski pjesnik i kompozitor Vladimir Đurišić.

Proletter.org je dio projekta “Lijepa riječ” koji realizuje NVO "Prostory", a čiji je cilj da književnost postane dostupna što širem broju čitalaca sa fokusom na uključivanje marginalizovanih grupa i na interakciju publike i autora.

"U razgovoru sa Vladimirom Đurišićem, došli smo do “unisonog dvoglasja” da u Crnoj Gori nemamo pozorišnu, kao ni likovnu, književnu niti blo kakvu umjetničku kritiku, bilo što što bi se moglo transparentno naći i pročitati. Veoma je važno da savremeno stvaralaštvo prati teorija koja se sabira dijelom iz prikaza i kritike. Časopisi i novine to podržavaju, ali je sa časopisima posebno, problem u lošoj i nedovoljnoj distribuciji", rekla je Varja Đukić u ime NVO "Prostory".

Na sajtu Proletter će se naći stvaralaštvo iz Crne Gore i regiona, intervjui, audio zapisi poezije i proze, audio intervjui, kratke forme razgovora tako da će čitaoci, odnosno slušaoci imati priliku da dobiju kompletniju sliku o jednom autoru, upoznavajući ga kroz sopstvenu prezentaciju poezije ili proze, neformalne razgovore…

Pisci u ZIKS-u

Projekat “Lijepa riječ” podrazumijeva i gostovanje četiri autora, koji će boraviti u netipičnim za književnost prostorima - u JU Resursni centar za djecu i mlade Podgorica i u ZIKS-u u Spužu.

Vladimir Đurišić je kazao da će prikazivači na sajtu biti Vlada Arsenić, Davor Beganović, Marko Pogačar, Vlatko Simunović i Andro Martinović

Đukić je kazala da je to veoma važan dio “Lijepe rijeći” jer marginalizovane grupe nekada nemaju ni fizičkih uslova da priđu institucijama ili zdanjima i da je njihovo kretanje ograničeno, a sajt će donijeti književnost svima koji ne mogu doći, ili ne mogu da vide.

Vladimir Đurišić je kazao da će prikazivači na sajtu biti Vlada Arsenić, Davor Beganović, Marko Pogačar, Vlatko Simunović i Andro Martinović, te da očekuje do kraja godine više od 30 prikaza. Đurišić je rekao da je misija sajta povezivanje ljudi i upoznavanje regionalne književnosti.

Bonus video: