Bolest koja za kratko vrijeme dovodi do gubitka svih zuba

Kod djece i adolescenata je zapažen jedan specifičan oblik oboljenja parodoncijuma koji se po kliničkoj slici, toku i prognozi bolesti, razlikuje od parodontopatije odraslih
191 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 19:17h

Iako je za parodontopatiju karakteristično da je njen tok veoma spor, te da treba da prođu godine kako bi se ona razvila i ugrozila stabilnost zuba, to, međutim, postoji jedan poseban oblik parodontopatije, koji je mnogo bržeg intenziteta, piše portal "Moj stomatolog".

Zapravo, kod djece i adolescenata je zapažen jedan specifičan oblik oboljenja parodoncijuma koji se po kliničkoj slici, toku i prognozi bolesti, razlikuje od parodontopatije odraslih.

Parodontopatija mladih (juvenilna parodontapatija) ima izrazito napredujući tok i brzo dovodi do gubitka svih zuba.

Spada u najteža parodontalna oboljenja, jer je veoma teško kontrolisati bolest i spriječiti gubitak zuba. Razaranje kosti odvija se izrazito brzo, tako da bolesnici izgube zube još prije svoje 20. godine.

Definitivan uzrok juvenilne parodontapatije nije utvrđen, ali se zna da neki faktori mogu uticati na razvoj oboljenja - nasljeđe, imunološki poremećaj, različita opšta oboljenja i dr.

Definitivan uzrok bolesti nije utvrđen, ali se zna da neki faktori mogu uticati na razvoj oboljenja. To su: nasljeđe, imunološki poremećaj, različita opšta oboljenja i drugo.

Što se tiče statistike, epidemiološki podaci govore da je u srednjoj Evropi od svih oboljelih od parodontopatije 1% bolovalo od ovog oblika. Ovo možda i ne izgleda mnogo, ali kada se uzme u obzir da 9 od 10 nas boluje od nekog oblika parodontopatije, onda i ova mala cifra postaje značajna.

Smatra se da žene obolijevaju tri puta češće od muškaraca. Bolest je vezana za određeno starosno doba. Obično se javlja između 11. i 13. godine, dok se kod osoba poslije 25. godine, ne javlja.

Terapija oboljelih od juvenilne parodontopatije ne razlikuje se mnogo od terapije oboljelih od "obične" parodontopatije.

Specifičnost ove terapije jeste u tome što se u nju uključuju i antibiotici, pogotovo tetraciklini. Međutim, i pored toga, rezultati ovakve terapije su dosta slabi. Smatra se da je oboljele od juvenilne parodontopatije moguće uspješno liječiti samo ukoliko se bolest na vrijeme otkrije.

Ukoliko se sa terapijom započne u ranoj fazi bolesti i terapija će imati veći efekat. Ovdje je bitna primjena tetraciklina (250 mg dnevno, u periodu od najmanje 7 dana).

Pored ovoga, pri liječenju ovog oboljenja neophodni su redovni i česti kontrolni pregledi.

Galerija

Bonus video: