Formirana Arbitraža za rješavanje sporova članova COK-a

"Za sada imamo blizu 20 sportista koji imaju obezbijeđeno učešće u Londonu. Nadam se da će da će im se pridružiti rukometašice i još po neko iz pojedinačnih sportova", rekao je Popović
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 19:33h

Međusobne sporove članova Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i sa organima te asocijacije rješavaće Arbitraža kao samostalno i nezavisno tijelo, predviđeno je Statutom COK, koji je sa izmenama i dopunama danas usvojila Skupština te asocijacije.

Statutom je predviđeno da Arbitraža broji 11 članova, kao i da je sastavljena od pravnika, sportista i sportskih radnika.

Odluka Arbitraže je u skladu sa crnogorskim zakonima konačna, strana koja je nezadovoiljna imaće pravo da podnese žalbu isključivo Sportskom arbitražnom sudu u Lozani, koji će biti krajnja instanca.

Odlukom Skupštine za članove Arbitraže izabrani su Vesna Medenica, Branislav Radulović, Vesna Simović, Vanja Mugoša, Vlado Vuković, Aleksandar Đurišić, Mladen Ivanović, Ljubiša Mišković, Radomir Nastić, Veljko Uskoković i Vlado Šćepanović.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je da je cilj formiranja Arbitraže da sporovi koji nastaju u sportu u njemu budu i riješeni.

"Formiranjem Arbitraže izbjećićemo sudske sporove i sve ono što ide kroz institucionalne i vaninstitucionalne šeme. Onemogućićemo pokušaje da se kroz različite pritiske rješevaju sporovi. Imamo autoritativan tim koji može odgovoriti ovom pozivu", rekao je Simonović na Skupštini.

Saopšteno je da će naredne sedmice biti održana sjednica Arbitraže, na kojoj će biti izabran predsjednik tog tijela.

Članovi Arbitraže donijeće i odluku o ispravnosti zahtjeva Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova (CGSAMSK) za prijem u COK.

Prijem je osporio Auto moto savez Crne Gore, koji kako je saopšteno na Skupštini, po novom statutu kao nevladina organizacija ne može biti član COK.

Skupština je konstatovala da CGSAMSK nije član međunarodnih automobilskih asocijacija, uvažavajući potvrde Uprave za sport u kojima je navedeno da se samo ta asocijacija može baviti tim sportom u Crnoj Gori.

Odlučeno je da konačnu odluku donese Arbitraža, a verifikuje je Izvršni odbor COK.

Statutom je predviđeno da Skupštinu čine punopravni, pridruženi, privremeni i počasni članovi.

Punopravni članovi su delegati koji predstavljaju saveze iz sportova koji su na programu olimpijskih igara, pridruženi oni koji dolaze iz neoplipijskih sportova.

Statutom je predviđeno da Skupštinu čine po dva predstavnika saveza iz Olimpijskih i po jedan neolimpijskih sportova, četiri predstavnika Kluba crnogorskih olimpijaca i dvojica sportista koji su učestvovali na Olimpijskim igrama.

Novina je i što će delegati imati četvorogodišnji mandat, a moraće i da potpiše izjavu o prihvatanju olimpijskih načela i Statuta COK-a.

Usvojenim izmjenama predviđeno je i da kandidata predsjednika mogu predložiti najmanje tri nasionalna saveza olimpijskih sportova, u pisanoj formi.

Skupština je jednoglasno usvojila izvještaje o aktivnostima između dvije Skupštine i pripremama za učešće na Olimpijskim igrama u Londonu.

Predsjednik Streljačkog saveza Dragan Samardžić informisao je Skupštinu da je strijelac Nikola Šaranović dobio pozivno pismo za učešće na igrama u Londonu, dok potpredsjednik COK Andrija Popović očekuje da se vaterpolistima pridruže i rukometašice.

"Za sada imamo blizu 20 sportista koji imaju obezbijeđeno učešće u Londonu. Nadam se da će da će im se pridružiti rukometašice i još po neko iz pojedinačnih sportova", rekao je Popović.

Skupština je usvojila izvještaj završnog računa COK za 2011 godinu, u kojem stoji da je prihodovano i potrošeno 977 hiljada EUR.

Jednoglasno je usvojen i Finansijski plan za ovu godinu koji predviđa da COK raspolaže sa milion i 105 hiljada EUR.

Skupština je jednoglasno u članstvo primila Streličarski savez.

Bilo je riječi i o zahtjevu za prijem Sambo saveza, ali je konstatovano da nijesu dostavili kompletnu dokumentaciju.

Zasjedanje je rannije napustio predsjednik Kajakaškog saveza Vlado Šoć, nezadovoljan raspodjelom sredstava.

Prisustvovalo je 45 delegata, od ukupno 65 koliko broji Skupština.

Bonus video: