Provjerite šta sve nadoknađujete lošim navikama

U prvi mah one mogu da djeluju bezazleno, no ako počnete da ih osvješćujete, shvatićete koliko mogu da budu štetne, te koliko vam vremena i energije oduzimaju
0 komentar(a)
Zabrana pušenja, Foto: Shutterstock.com
Zabrana pušenja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.04.2012. 09:04h

Do ujutro treba da završite posao, pod stresom ste i imate potrebu da zapalite cigaretu? Ili ste naišli na neki problem u poslu, pa prije nego krenete da ga rješavate posežete za kafom? Radite li tako i inače kada ste nervozni, pod stresom ili osjećate neprijatnost?

Možda ste se kao tinejdžer, u društvu ostalih pušača osjećali anksiozno, pa ste i sami posegnuli za cigaretom kako biste bili prihvaćeni i time umanjili nelagodu. Vaš podsvjesni um naučio je da dim cigarete umanjuje napetost, pa svaki put kada se u vama manifestuje slična, neugodna emocija, vi automatski, da niste ni svjesni toga i posežete za cigaretom.

Lista štetnih navika može ići unedogled, no jeste li se ikad zapitali koje sve bolne istine u vašem životu pokušavate njima da ignorišete

U prvi mah one mogu da djeluju bezazleno, no ako počnete da ih osvješćujete, shvatićete koliko mogu da budu štetne, te koliko vam vremena i energije oduzimaju.

Ispijanje kafe ujutro prije posla može da se učini posve normalnim, ali možda upravo time pokušavate da odložite ili ublažite dosadu, nezadovoljstvo ili drugi neugodan osjećaj na poslu.

Isto možda činite ogovarajući kolege, provodeći vrijeme na on line forumima ili drugim društvenim mrežama.

Ako se često opijate, ako puno radite, ili npr. često ulazite u odnose van braka, moguće je da na taj način kompenzujete nezadovoljstvo koje osjećate u svom emocionalnom segmentu.

Lista štetnih navika može ići unedogled, no jeste li se ikad zapitali koje sve bolne istine u vašem životu pokušavate njima da ignorišete.

Osvještavanje štetnih navika je prvi korak u njihovom mijenjanju, a za to morate biti u potpunosti mentalno prisutni: svjesni trenutka u kojem se nalazite i šta u njemu radite.

Ako se na primjer pri osvještavanju toga trenutka zateknete u potrebi da se spojite na Facebook, pokušajte da uradite drugačije i ako se zbog činjenja drugačije počne manifestovati anksioznost, nervoza ili neka druga neugodna emocija, to je jasan znak da tom navikom pokušavate da kontrolišete neku neugodnu emociju.

Možda ste se kao tinejdžer, u društvu ostalih pušača osjećali anksiozno, pa ste i sami posegnuli za cigaretom kako biste bili prihvaćeni i time umanjili nelagodu

No, ne pokušavajte da idete obrnutim redom, jer će pokušaj uklanjanja štetne navike bez transformisanja boli koja je naviku stvorila, rezultirati stvaranjem neke druge navike.

Pa iako će na početku, u procesu osvještavanja, izvirati dosta boli, imajte svjesnost da je sve to normalno.

Ne posustajte: budite uporni i ne očekujte promjenu preko noći, jer što ste duže odbijali da se suočite s potisnutim bolom i što ste više energije uložili u održavanje štetne navike, za transformaciju će trebati više vremena.

I krenite odmah, bez odlaganja, jer odlaganjem promjene često postaju nemoguće.

www.hortusmentis.com

Bonus video: