"Djetetu treba dati šansu da popravi ono što je uradio"

Gosti u studiju su bili Radoje Novović, Zavod za školstvo, Milica Pušonjić, školski psiholog i Kristina Mihailović Udruženje Roditelji.
86 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 22.05.2018. 19:30h

Tok emisije:

21:10 Pušonjić objašnjava da nasilniku treba dati šansu da popravi to što je uradio.

21:05 Svi gosti se slažu da školski policajac ne rješava suštinski problem, već da se on mora rješavati iznutra. Pušonjić navodi da je veliki problem to što roditelji fizički kažnjavaju djecu.

20:59 Novović navodi da su problem i norme o postavljanju psihiloga i pedagoga u školama jer ih mora imati više.

20:52 Pušonjić ukazuje da se mora pažnja posvetiti onima koji posmatraju nasilje kako bi se edukovali u pravcu postupanja, navodeći primjer snimanja nasilja. Ona objašnjava da prevenija nasilja mora početi jako rano.

20:50 Mihailović ističe da se moraju definisati kazne za neprimjenjivanje protokola i nepostupanje, iako to nije jedina mjera.

20:48 Novović navodi primjer da se dijete nasilnik promijenilo samom promjenom škole jer se našlo u drugačijem okruženju.

20:44 Pušonjić objašnjava da djeca nasilnici pokušavaju da pošalju poruku da imaju problem i da im treba pomoć.

20:40 Djeca su ono što ih mi naučimo, jer uče po modelu, ukazuje Pušonjić. Ona navodi da su žrtve nasilja najčešće ona djeca koja se izdvajaju po nečemu.

20:35 Mihailović navodi da su neki nastavnici ukazivali da su usvojene mjere nesprovodive u Crnoj Gori. Ona kaže da u nekim školama nisu upoznati sa usvojenim protokolom u slučaju nasilja.

20:30 Novović podsjeća da treba razlikovati nasilje od tuča i sličnih incidenata. On ističe da škole često ne znaju za slučajeve nasilja, ali da postoji red mjera koje moraju preduzeti ako se desi.

Novović kaže da dežurstvo nastavnika predstavlja veliki problem i da djeca moraju biti konstantno pod nadzorom, ali da se to ne dešava iako bi onda bilo manje nasilja.

Ističe da je nasilje smanjeno u odnosu na prije petnaestak godina. On kaže da i nasilniku treba pomoći, a ne samo onome ko trpi nasilje.

20:11 Novović smatra da od direktora zavisi čitav duh škole i atmosfera u školi, te da je to bitna figura u čitavom procesu.

20:08 Mihailović ističe da je vrlo važno i da škole i roditelji znaju šta su njihove obaveze, da bi se mjere mogle sprovoditi.

20:06 Pušonjić kaže da je nasilje prisutno svakodnevno i u različitim oblicima. Ona kaže da ne može da tvrdi da li se radi o porastu nasilja ili da li se o njemu više govori. Pušonjić je upozorila da postoje i nove metode nasilja poput sajber-bulinga. "Fizičko nasilje se najlakše primijeti, ali je ono obično eskalacija psihičkog nasilja".

20:04 Novović kaže da su istraživanja skupa i zahtjevna, i da se moraju baviti i drugim stvarima, a ne samo nasiljem, iako to jeste prioritet.

Zašto je nasilje među djecom i mladima sve češća pojava u Crnoj Gori? Da li se i kako sistem obrazovanja bavi ovim problemom? Kako dijete zaštiti od nasilnika i natjerati ga da progovori o zlostavljanju koje trpi? Koliko djece danas u Crnoj Gori trpi neki vid fizičkog ili psihičkog nasilja i kako tome stati na kraj? Ovo su neka pitanja koja će osvijetliti Reflektor, večeras od 20 sati na Televiziji Vijesti.

U Reflektoru donosimo i ispovijest roditelja čije je dijete bilo žrtva fizičkog nasilja, u jednoj osnovnoj školi u Podgorici.

Gosti u studiju: Radoje Novović, Zavod za školstvo, Milica Pušonjić, školski psiholog i Kristina Mihailović Udruženje Roditelji. Gledajte Reflektor i večeras od 20 sati!

Bonus video: