Milačiću saopšteno da ne može da kopira predmet

Objašnjenje zamjenika tužioca u Podgorici Danke Ivanović Đerić da se spisi nalaze kod sudskog vještaka je za Milačićevog advokata Veselina Radulovića - skandalozno
194 pregleda 0 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Luka Zeković
Marko Milačić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2012. 11:58h

Novinaru Marku Milačiću nije omogućeno da kao oštećeni u postupku povodom prijetnji i napada biznismena Veselina Barovića, kopira spise predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, jer se spisi nalaze kod vještaka medicinske struke.

Milačiću je iz tužilaštva odgovoreno da kopiranje spisa u ovom trenutku nije moguće jer se “spisi nalaze kod sudskog vještaka medicinske struke, radi davanja nalaza i mišljenja o vrsti i težini povreda”.

Zbog toga je novinar juče poslao pritužbu vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić i osnovnom državnom tužiocu Ljiljani Klikovac da mu se što prije dozvoli uvid i kopiranje spisa, jer on kao oštećeni na to ima zakonsko pravo.

"Prije svega, u zahtjevu koji sam uputio Osnovnom državnom tužilaštvu, nijesam tražio odgovor na pitanje – gdje se nalaze spisi predmeta 387/12. Tražio sam, ono što mi po krivičnom zakoniku pripada, a to je da u svakom trenutku postupka, nakon mog saslušanja kao oštećenog imam zakonsko pravo da dobijem spise predmeta na uvid i da ih kopiram. Stoga vam i pišem i ponovo tražim da mi dozvolite uvid u kopiranje dokumenata koje se tiču predmeta”, naveo je Milačić u dopisu.

On je od tužilaštva tražio da ukoliko, suprotno zakonu, ne budu željeli da mu omoguće kopiranje da mu to i jasno saopšte.

“Molim vas da mi odgovorite otvoreno i jasno – "Odbija se zahtjev Marka Milačiča za uvid u spise...", a ne da ovakvim neozbiljnim i infatilnim izgovorima, sa nekom vama poznatom namjerom, usporavate postupak”, naveo je Milačić.

Molim vas da mi odgovorite otvoreno i jasno – "Odbija se zahtjev Marka Milačiča za uvid u spise...", a ne da ovakvim neozbiljnim i infatilnim izgovorima, sa nekom vama poznatom namjerom, usporavate postupak

“Takvo objašnjenje je u našem tužilaštvu i sudstvu, nažalost, moguće. To je za mene skandalozno, neozbiljno i nezakonito. Zabraniti oštećenom kopiranje spisa je kršenje zakona jer se zna procedura”, kazao je Radulović.

Advokat, ipak sumnja da je objašnjenje tužilaštva i pravi razlog već “samo izgovor za neke njihove skrivene motive”.

“Zbog svega ovog izražav sumnju u ishod ovog postupka. A, bojim se da će im sve to poći za rukom”, sumnja Radulović.

Milačić: Providni izgovori

Novinar Marko Milačić od vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić tražio je da preispita rad zamjenika tužioca Danke Ivanović Đerić, za koju smatra da ima “neozbiljan pristup predmetu”.

“Da je riječ o providnim izgovorima tužilaštva najbolje govori i podatak da mi u jučerašnjem telefonskom razgovoru, Danka Ivanović Đerić ni u jednom trenutku nije spomenula ovaj razlog (spisi su kod vještaka...) kao opravdanje za odbijanje zahtjeva za uvid i kopiranje spisa, što bi bilo logični da je to, zaista, istina. Naprotiv, navodila je opšta mjesta i kazala da u ovoj fazi postupka ne može da mi odobri uvid u dokumenta”, naveo je Milačić tražeči da se preispita rad tužioca Ivanović - Đerić.

Tužilaštvo traži strpljenje

"Vijestima” je juče u tužilaštvu pojašnjeno da niko nema motiv da novinaru uskrati zakonsko pravo da pregleda i kopira spise predmeta, već da je riječ o planu rada prema kojem su dokimenta predata na medicinsko vještačenje. U tužilaštvu su tražili strpljenje od Milačića, naglašavajući da će za nekoliko dana predmet ponovo biti kod njih pa će i on moći da pregleda spise.

U tužilaštvu je nezvanično saopšteno da je predmet nakon prijave Marka Milačića uzet u rad po ekspresnoj proceduri, tako da su za nekoliko dana uzete izjave od oštećenog i svjedoka događaja iz lokala “Najs vajs”. Kompletan predmet je juče ujutro u zatvorenoj koverti predat meicinskom vještaku što je, rako je rečeno “Vijestima”, i jedini razlog što Milačić nije mogao da ima uvid tokom dana.

“Fizički predmet sada nije kod nas. Ustaljena procedura u svim predmetima je da se prikupljena orginalna dokumentacija, kada je to potrebno, šalju vještacima na dalju odluku i mišljenje. Upravo izjave svjedoka i oštećenih su bitni za rad vještaka pa im se zato na uvid dostavljaju orginalna dokumenta, a ne kopije. To je bio slučaj u ovom predmetu, a to je i naša ustaljena procedura”, pojašnjeno je “Vijestima” u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Bonus video: