Tokom krize žene žele manje dominantnog muškarca

Oni koji su imali potencijal za najviše zarade su ocjenjeni kao najbolji materijal za muža. Na kraći period, međutim, žene su birale one koji su po prirodi sljedbenici kao bolji izbor za sastanke.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 09:11h

Rezultati su iznenađujući, jer su u suprotnosti sa onim što evolutivni psiholozi očekuju od ženskih izbora muškaraca. Prema evolutivnoj teoriji, žena će tražiti muškarca koji će joj omogućiti sredstva i zaštitu. Nova studija je pokazala da žene još uvijek preferiraju one koji dosta zarađuju za dužu vezu i brak, ali da su na kraće manje zainteresovane da ulove mačo muškarca tokom recesije.

Studija je zapoćeta 2010, kada su vijesti bile pune priča o lošoj ekonomiji. Istraživači su se zapitali da li će pad ekonomije promijeniti ono što žene žele od muškarca.

Napravili su lažne internet profile muškaraca koji žele vezu. U nekim verzijama, muškarci su bili privlačni, u drugim obični. Neki profili su ih opisivali kao vođe, drugi kao one koji slijede. U nekim slučajevima, muškarac je navodno planirao karijeru sa velikom zaradom, a u drugima posao je bio skroman. Zatim su ih 160 studentkinja ocjenjivale po tome da li bi izlazile sa njima i da li bi bili dobri muževi.

Rezultati su pokazali da postoji razlika između onog ko je "onaj pravi" i ko je "onaj pravi" na određeno vrijeme.

Oni koji su imali potencijal za najviše zarade su ocjenjeni kao najbolji materijal za muža. Na kraći period, međutim, žene su birale one koji su po prirodi sljedbenici kao bolji izbor za sastanke. Moguće je da je u vremenima krize opušten momak, s kojim je drama svedena na minimum, ženama privlačniji.

Bonus video: