Branko Vojičić traži da ga vrate na posao

Javni servis je početkom marta izgubio sudski spor protiv Vojičića, kojim je ta medijska kuća tražila poništenje njegovog ugovora o radu
134 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vojičić, Foto: Luka Zeković
Branko Vojičić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.04.2012. 07:29h

Sudija Nataša Bošković zatražiće od Savjeta Radio-televizije Crne Gore dostavljanje kompletnog tonskog zapisa sa sjednice tog organa od 28. jula prošle godine, na kojoj je donijeto rješenje o razrješenju bivšeg generalnog direktora RTCG Branka Vojičić a i konstatovan mu otkaz ugovora o radu.

Vojičić će biti saslušan na sljedećem ročištu nakon sprovođenja dokaza.

On je tužio tu medijsku kuću tražeći poništenje tog rješenja, navodeći da je neosnovano i nezakonito, te da ne sadrži osnov za razrješenje i davanje otkaza, kao ni obrazloženje, pa zahtijeva da sud obaveže Televiziju da ga vrati na posao u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Bošković je prihvatila predlog Vojičićevog zastupnika, advokata Gorana Rodića, da pribavi cijeli tonski zapis sa sjednice, jer je zastupnik Javnog servisa, Zoran Mijović prethodno dostavio sudu samo dio audio-snimka sa sporne sjednice.

“Nije cjelishodno da predsjednik Savjeta odlučuje koji dio snimka će da dostavi, a posebno s obzirom na to da Savjet nije glasao za otkaz ugovora o radu Vojičića. Potrebno je saslušati kompletan tonski zapis sa sjednice jer je problematično uvršćivanje i sama procedura donošenja rješenja čiji se poništaj traži”, rekao je Rodić.

Vojičić će biti saslušan na sljedećem ročištu nakon sprovođenja dokaza

Mijović se protivio tome, smatrajući da je dostavljeno ono što je predmet spora, te da nema potrebe za cijelim tonskim zapisom. On je dodao i da je Vojičićev otkaz ugovora o radu uslijedio na osnovu prethodnog razrješenja sa funkcije generalnog direktora.

Rješenje donijeto po hitnom postupku

Rodić, pak, u tužbi navodi da je ugovorom o radu generalnog direktora RTCG od 25. decembra 2008, zaključenom između tužioca i tuženog, utvrđeno Vojičićevo pravo da po prestanku mandata ili razrješenja bude raspoređen na drugo radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, posebnim znanjima i sposobnostima.

“Rješenje čiji se poništaj traži ovom tužbom, donijeto po 'hitnom postupku', po sadržaju i proceduri u kojoj je nastalo, očigledno predstavlja odmazdu prema tužiocu, zbog njegovog obraćanja Skupštini Crne Gore, kada je tražio da se utvrdi da li je Savjet RTCG, objavljivanjem izvještaja o finansijskom poslovanju za 2010, a o kojem se prethodno nije izjasnio, ispunio obaveze iz člana 22 i 23 Zakona o javnim radio-difuznim sistemima Crne Gore”, navodi se u tužbi.

Javni servis je početkom marta izgubio sudski spor protiv Vojičića, kojim je ta medijska kuća tražila poništenje njegovog ugovora o radu

Suđenje se nastavlja 11. maja.

Ako izgubi spor, tražiće 80 hiljada eura

Rodić je objasnio da bi Vojičić, ukoliko izgubi spor oko poništaja rješenja o razrješenju sa mjesta generalnog direktora, pokrenuo drugi proces, kojim bi tražio od RTCG isplatu otpremnine.

Javni servis je početkom marta izgubio sudski spor protiv Vojičića, kojim je ta medijska kuća tražila poništenje njegovog ugovora o radu, odnosno ništavnost odredbi ugovora koje se odnose na zaradu i otpremninu.

Ugovorom o radu za Vojičića je predviđena otpremnina u iznosu od šest do 12 njegovih mjesečnih bruto zarada, što je oko 80 hiljada eura.

Bonus video: