Tanja Bokan osvojila Miluz

"Biti izabrana za najbolju igračicu na mojoj poziciji u konkurenciji Anje Spasojević, Tatjane Kozlove, Tine Lipicer, Ane Ribačevski, stvarno je veliko priznanje", kaže Bokan
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2012. 11:58h

Tek završenu sezonu Tanja Bokan pamtiće kao najbolju u dosadašnjoj karijeri. Najbolja crnogorska odbojkašica je u dresu Miluza igrala finale francuskog plej-fa i Kupa, gdje je njega ekipa zaustavljena od neprikosnovenog Kana, a prvi put je nastupala i u Ligi šampiona.

Sve to je krunisala i ličnim uspjesima. Bila je najbolji poenter ligaškog dijela prvenstva sa 335 poena, ali i po završetku plej-ofa, sa ukupno 401 poenom (14,8 poena prosječno po meču), te drugi smečer ligaškog dijela sa 276 poena iz napada. Najzad, treneri prvoligaških klubova su je izabrali za najboljeg primača lige.

"Prezadovoljna sam zbog tih laskavih titula. Biti izabrana za najbolju igračicu na mojoj poziciji u konkurenciji Anje Spasojević, Tatjane Kozlove, Tine Lipicer, Ane Ribačevski, stvarno je veliko priznanje", kaže na početku razgovora za „Vijesti“ Tanja Bokan, bivša igračica Luke Bar, za koju je nastupala do 2006. godine, kada je otišla u subotički Spartak, a potom pretprošlog ljeta u italijanski Soverato.

Odlične partije u debitanskoj sezoni u Francuskoj primorale su čelnike Miluza da joj brže-bolje ponude novi ugovor, koji je i prihvatila.

"Zadovoljni smo i klub i ja. Ugovor sam produžila još prije mjesec dana, ali smo tu informaciju morali držimo u tajnosti, jer sa drugim igračicama iz ekipe nijesu bili obavljeni razgovori, pa nije bilo korektno zbog njih to da se ranije objavi", dodaje Bokan, koja u Miluzu igra na poziciji primača servisa, dok u reprezentaciji Crne Gore igra uglavnom korektora.

Miluz je ligaški dio prvenstva završio na trećem mjestu (sa 17 pobjeda i pet poraza), iza Kana i Bezijea, protiv kojeg je u polufinalu igrao tri meča, i dobio u gostima majstoricu sa 3:1.

"Bezije je igrao samo domaće prvenstvo, jer je rano ispao u Kupu, a nije igrao Evropu. Bili su bod ispred nas u ligaškom dijelu, kod njih smo nesrećno izgubili 3:2, uz jednu grešku sudije u petom setu na 14:13. Imali smo i kikseve protiv Nanta i Kanea, što nas je i koštalo drugog mjesta. Na startu plej-ofa smo ih lako dobili kod kuće 3:0, u drugom smo kod njih opet izgubile 3:2, ali smo ih onda u majstorici, takođe na njihovom terenu, dobile. Vjerovale smo da ne možemo da ispadnemo od njih, i pored svih problema koje smo imale. Ja sam, recimo, nakon prve utakmice polufinala imala grč u trećem setu, a nakon meča je ustanovljeno da su mi napukla vlakna mišića, zbog čega četiri dana nijesam ništa radila. Ipak, morala sam da igram naredna dva meča, nakon kojih nisam znala za svoje noge".

U finalu sa Kanom, kao u finalu Kupa, Bokan i drugarice nijesu imale šansi protiv kluba koji je dežurni i neprikosnoveni šampion u posljednjih 15 godina (17 titula u posljednjih 18 godina)! Istina, Miluz je u prvom meču pred svojim navijačima dobio prvi set (28:26), ali je onda Kan dobio naredna tri, kao i sva tri u drugom meču.

"U taj meč smo ušle opušteno, s osmjehom, sve nam je polazilo za rukom. Ja sam imala nevjerovatan učinak u napadu u prvom setu, od 10 lopti prošla sam sedam ili osam. Nakon toga se vidjela objektivna razlika u kvalitetu, stigao nas je i umor, jer smo prije toga odigrali 12 setova u polufinalu protiv Bezijea, uključujući i putovanja, a Kan samo šest".

Ostaće, međutim, upisano da je Miluz protekle sezone jedini nanio poraz Kanu na domaćoj sceni, i to u gostima, u 3. kolu ligaškom dijelu prvenstva sa 3:2.

"To posebno pamtim, jer je Kan prvi put poražen kući nakon 15 godina".

U Miluzu su, svakako, prezadovoljni sezonom.

"Bilo je bolje nego prošle sezone, kada je Miluz igrao samo finale plej-ofa. Ove godine su ambicije bile veće, ispunile smo očekivanja, čak i više od toga. I to samo sa jednom, standardnom postavom, što se na kraju osjetilo, jer smo imale dosta povreda. Nastupile smo i u Ligi šampiona, i ostaje žal za lošim učinkom u LŠ (jedna pobjeda i pet poraza, prim.a.). Doduše, imali smo tešku grupu, u kojoj je, pored njemačkog Drezdena, bio novi šampion Evrope Fenerbahče, i Rabita Baku, koja je u četvrtfinalu ispala od Fenera, uz njemački Drezden, a samo dvije ekipe su mogle dalje. Imaćemo novu šansu iduće sezone, jer smo opet izborile plasman u LŠ", kaže Bokan, koja je na šest mečeva u Ligi šampiona ubilježila 66 poena.

Tanja ističe da je imala jako malo vremena da razgleda Miluz, grad od oko 150 hiljada stanovnika u istočnoj Francuskoj.

"Imali smo baš puno obaveza, i više sam bila van grada, nego u Miluzu. Kad imam slobodan dan, koristim ga da idem na oporavak u termalne banje, što nam je i obaveza u klubu. Grad je lijep, posebno centar, imaju predivnu katedralu. Ove godine je bilo super i vrijeme, kakvo nije zabilježeno ko zna od kada, sunčano i lijepo, kao kod nas. A obično je puno snijega. Možda sam ja donijela malo barske klime", rekla je uz osmjeh Bokan, uz napomenu da u Miluzu prema njoj ispunjavaju sve finansijske obaveze, što „do sada nije doživjela nigdje“.

"I što se ostalih uslova tiče, sve je odlično, ne mogu da nađem nikakvu zamjerku", dodala je 24-godišnja Baranka.

Ponuda Kana zakasnila dva dana

Tokom finalnog turnira Kupa, Tanji Bokan je stigao i poziv od velikog Kana. Sa zakašnjenjem, jer je dva dana prije toga dala riječ čelnicima Miluza da će i iduće sezone nositi dres tog kluba.

"Iz Kana su mi rekli da me planiraju za sljedeću sezonu, ali sam im odgovorila da je džabe što me planiraju, jer sam dva dana prije toga dogovorila nastavak saradnje sa ljudima iz Miluza. Datu riječ nijesam htjela da pogazim. A pošto sam imala odličnu sezonu, nijesam htjela sve to da pokvarim jednom takvom odlukom", kaže Bokan.

Jeli ti žao što je poziv Kana zakasnio?

"Žao mi je, naravno, ali...Da sam tamo otišla, moguće da bih igrala, ali u Kanu igraju odlične igračice, koje su duže tamo, imaju potvrđen status, dok sve ostale koje dođu tek treba puno da se bore za svoje mjesto. Ja u Miluzu imam dobar status. Što bi moj tata rekao „bolje prvi u selu, nego drugi u gradu“. Kan je ove godine bio drugi u Ligi šampiona, osvojio je duplu krunu u Francuskoj, već 15 uzastopnih godina je šampion, ali ne žalim previše. I u Miluzu mogu mnogo da naučim, tako ima vremena za bolje klubove", zaključila je Bokan.

Bonus video: