Izmijenjena optužnica - Opština Budva “zakinuta” za 822.000 eura

U završnoj riječi zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević izmijenila optužnicu, a odbrana zatražila vremena da je prouči
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 14:58h

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević juče je u završnoj riječi izmijenila činjenični opis prve tačke optužnice u procesu "Zavala", nakon čega su advokati odbrane zatražili odlaganje glavnog pretresa radi pripreme završnih riječi. Sudija Valentina Pavličić je uvažila zahtjev branilaca, tako da će tužilac početi završnu riječ dati 30. aprila.

Nakon što je pročitana izmijenjena optužnica, advokat Borivoje Borović, branilac Rajka Kuljače, predsjednik Opštine Budva, je primijetio da se radi o bitnim promjenama, što zahtijeva ozbiljnu pripremu.

"Tužilac je sada naveo da se radi o izgradnji "turističkih vila na Zavali", dok je u ranijoj verziji optužnice, navedeno da je to izgradnja "hotelsko-turističkog kompleksa". Na glavnom pretresu mi nijesmo izvodili dokaze u tom pravcu.

Tužilac navodi da su Kuljači i Maroviću, umišljajno pomogli okrivljeni Đorđe Pinjatić, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro

"Sada tužilac ovo kvalifikuje kao turističke vile da bi se nadležnost za njihovu izgradnju prebacila na nadležnost Opštine Budva, dok je "hotelsko-turističkog kompleks" u republičkoj nadležnosti" tvrdi Borović

"Tužilac je zloupotrebom promijenio ovaj dio da je Kuljača i Opština uvedeni da su nadležni”, ocijenio je Borović. Tužilac Lidija Vukčević je zatražila da sud upozori branioca da ne govori tako, jer ona postupa po Zakoniku o krivičnom postupku.

Prema novoj verziji optužnice, od juna 2007. do decembra 2008., radi realizacije zaključaka sa Kolegijuma predsjednika Opštine Budva održanog 14. septembra 2007., okrivljeni Rajko Kuljača, kao predsjednik Opštine Budva i okrivljeni Dragan Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, te nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala Invest" DOO Budva, a Opštini Budva nanijeli štetu u iznosu od 821.599 eura.

Tužilac navodi da su Kuljači i Maroviću, umišljajno pomogli okrivljeni Đorđe Pinjatić, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro.

Ranije je bila šteta milion i 35 hiljada eura

Prvom verzijom optužnice iz marta 2011., opštinska kasa je zakinuta za milion i 35 hiljada eura.

Kuljača i Marović su suprotno ugovoru br. 001-1637/1 od 11. juna 2007. kojim se Opština Budva obavezala da će biti investitor građevinskih, elektro i vodovodnih radova na izgradnji "Postrojenja za desalinizaciju morske vode" na poluostrvu Zavala, te suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kako bi pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala Invest" čiji su osnivači preduzeće "Moninvest" DOO Budva u vlasništvu Dragana Sekulića i Svetozara Marović i preduzeće "Slav Inn" DOO Podgoricva u vlasništvu Vječeslava Lejbmana, okrivljeni Kuljača nije donio odluku o pokretanju i sprovođenju otvorenog postupka javne nabavke za označene radove.

"Tužilac je sada naveo da se radi o izgradnji "turističkih vila na Zavali", dok je u ranijoj verziji optužnice, navedeno da je to izgradnja "hotelsko-turističkog kompleksa". Na glavnom pretresu mi nijesmo izvodili dokaze u tom pravcu

Okrivljeni Marović se dogovorio sa preduzećem "Zavala Invest" da to preduzeće finansira i izgradi objekat "Postrojenje za desalinizaciju morske vode Zavala", bez prethodno utvrđene količine i cijene radova i odobrenja za postavljanje objekta za smještaj postrojenja, što je "Zavala Invest" prihvatila angažujući preduzeća "Monterra Montenegro" DOO Budva, "Exploring" DOO Nikšić, "Udarnik" DOO Nikšić, "YU Briv" DOO Kotor, "Expertedu" DOO Podgorica, "Elcopring elektrosistemi" DOO Beograd i "Magma Mont" DOO Podgorica kao izvođače radova.

Ova preduzeća su u periodu od januara do septembra 2008. izvela ugovorene radove o čemu su "Zavala Investu" dostavili dokumentaciju sa utvrđenim količinama i cijenama izvedenih radova, pri čemu okrivljeni Marović i suprotno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Sekretaraijata za investicije Opštine Budva nije vršio praćenje fizičke i finansijske realizacije postignutog dogovora, nije angažovao stručni nadzor i vršio kontrolu i ovjeru situacija- piše u optužnici.

Nakon toga je Kuljača 25. 09. 2008. donio rješenje i imenovao Komisiju za procjenu vrijednosti izvedenih radova koju su sačinjavali Pinjatić, kao predsjednik, koji je prethodno dogovarao sa preduzećem "Zavala Invest" da to preduzeće izgradi objekat bez prethodno utvrđene količine i cijene radova i odobrenja za postavljanje objekta. Okrivljeni Žinić, Đurović, Vučetić, Tomović, Stanojević i Kaloštro, kao članovi komisije, koji su Kuljači i Maroviću umišljajno pomogli da preduzeću "Zavala Invest" pribave imovinsku korist tako što su, suprotno stanju utvrđenom po dokumentaciji izvođača radova, 13. oktobra 2008. sačinili izvještaj u kojem su količine do tada izvedenih radova procijenili na iznos od 4.403.886,55 eura koji je za 821.599 eura veći od troškova koje je "Zavala Invest", kao investitor, imala za izvođenje tih radova. Ovaj izvještaj je Pinjatić predao Sekretartijatu za investicije i istog dana kada je izvještaj sačinjen - 13. oktobra 2008.

Nakon polučasovne pauze, sudija Valentina Pavličić je kazala da je nalaz izradilo preduzeće izdavačke djelatnosti i odbila predlog da se nalaz provede kao dokaz, jer je pribavljen suprotno Zakoniku o krivičnom postupku, te da ne obavezuje sud da ga privati

Lazar Rađenović i Milenko Medigović, podpredsjednici Opštine Budva su u ime Kuljače sa "Zavala investom" zaključili predugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta kojim su se ugovorne strane sporazumjele da će se troškovi koje je "Zavala invest" imala za izgradnju objekta kompenzirati sa obavezama "Zavala Invest" prema Opštini na ime komunalija. Na osnovu izvještaja komisije, Kuljača je 10. 11. 2008. potpisao izjavu o kompenzaciji - prebijanju iznosa od 4.403.886,55 koju je Sekretarijat za privredu i finansije Opštine Budva sproveo preko glavnog računa Trezora Crne Gore. Okrivljenim Pinjatiću, Žiniću, Đuroviću, Vučetiću, Tomoviću, Stanojeviću i Kaloštro Marku za izradu izvještaja po dvije hiljade eura platila "Zavala invest" a ne Opština Budva.

Sud odbio nalaz koji je odbrana predložila

Advokat Dragoljub Đukanović, branilac Rajka Kuljače, predložio je sudu da se kao dokaz provede nalaz i mišljenje revizijske kuće iz Beograda "Privredni savetnik", koju je odbrana angažovala. On je upoznao sudiju da se nalaz odnosi na procjenu vrijednosti postrojenja za desalinizaciju Osmoza.

Sudija je u zapisnik navela da se radi o kopiji nalaza, dok je tužilac Lidija Vukčević kazala da zbog toga se ne može koristiti kao dokaz, jer je dosadašnjim vještačenjem činjenično stanje rasvijetljeno.

Nakon polučasovne pauze, sudija Valentina Pavličić je kazala da je nalaz izradilo preduzeće izdavačke djelatnosti i odbila predlog da se nalaz provede kao dokaz, jer je pribavljen suprotno Zakoniku o krivičnom postupku, te da ne obavezuje sud da ga privati.

Činjenice koje se predlažu, prema riječima sudije, tokom dosadašnjeg postupka, pravilno su utvrđene, pa bi svako izvođenje dokaza vodilo odugovlačenju postupka. Osim toga, ne može se, kao je rekla sudija, utvrditi na osnovu kojeg zahtjeva je urađen ovaj nalaz.

Prema optužnici, Kuljača i Marović su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja, Pinjatić, Žinić, Đurović, Vučetić, Tomović, Stanojević i Kaloštro, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja pomaganjem. Dragan M. Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“optužen je za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem, te Miodrag S. Minić za zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem.

Bonus video: