Aukcijom slika otvoren HAPS, izveden "Dundo Maroje"

Sav prihod od prodaje 27 slika namijenjen je za kupovinu instrumenata Gradskoj muzici
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 13:04h

Pozorišna manifestacija HAPS počela je aukcijskom izložbom slika od koje je prihod namijenjen Gradskoj muzici, “Naš teatar za muziku”, naziv je izložbe slika koja je otvorena u foajeu Dvorane “Park”.

Vrijedna umjetnička djela donirali su hercegnovski slikari i galerije, ali je bilo poklona i iz privatne kolekcije. Sav prihod od prodaje 27 slika namijenjen je za kupovinu instrumenata Gradskoj muzici, koja je nakon nekoliko teških godina nastavila gotovo vjekovnu tradiciju. Aukcija će trajati do završetka HAPS-a.

"Hercegnovsko pozorište je i samo u teškoćama, ali su shvatili da ima načina da pomognu jedni drugima", kazala je otvarajući izložbu predsjednica UO Hercegnovskog pozorišta Vitka Vujnović.

U okviru izložbe prikazan je i film o Gradskoj muzici, mažoretkama i ansamblu Bokelji

"Samo saradnja i podrška kreativnim naporima daju dobre rezultate", rekla je ona i dodala da se nada da će “Gradsku muziku i mažoretke ponovo vidjeti na nastupima u gradu, ali i u gradovima Evrope gdje su nekada nastupali".

Arhiva slika i filmskog materijala

U okviru izložbe prikazan je i film o Gradskoj muzici, mažoretkama i ansamblu Bokelji, autora Milana Dobrilovića, amatera i zaljubljenika u foto-aparat i kameru. Koliko je vrijedno za grad ono što Dobrilović radi, podsjetio je profesor Lazar Seferović, ističući da je on u protekle 32 godine napravio blizu 20.000 fotografija i preko 2.000 zapisa.

Pozorišni segment HAPS-a je započeo je izvođenjem predstave Dundo Maroje Kruševačkog pozorišta, u režiji Kokana Mladenovića

“Riječ je o bogatoj arhivi slika i filmskog materijala na kojima je od 80-tih godina prošlog vijeka Dobrilović ovjekovječio mnoge Novljane i Novljanke i za grad značajne događaje i manifestacije”, kazao je Seferović.

Autor ističe da mu je inspiracija bio “Praznik mimoze”, koji godinama snima, a želio je da “generacijama koje dolaze pokaže kako je izgledao grad kada se slavila mimoza”. Film traje 20 tak minuta i nastao je iz autorove, kao i dokumentacije jednog broja Novljana, kao i iz arhiva hercegnovske Turističke organizacije.

Film je posvećen Matu Vučetiću doajenu Gradske muzike, koji je sa ocem Matom pola vijeka bio organizator u Gradskoj muzici, ali i inspirator osnivanja mažoretki – prvih na prostoru bivše Jugoslavije.

Pozorišni segment HAPS-a je započeo je izvođenjem predstave Dundo Maroje Kruševačkog pozorišta, u režiji Kokana Mladenovića.

U okviru HAPS-a – pratećeg programa- najmlađa publika moći će da vidi predstavu “Ljubavne avanture vinogradarskog puža Đure”, Kruševačkog pozorišta.

Bonus video: