"Kada Rajku uputite tekst u kojem ga ubijaju kao zeca, to teško može biti šala"

Milić: Iako nemam povjerenja u neke državne institucije, očekujem od državnih organa da zaštite ne samo mene, nego i sve novinare
320 pregleda 0 komentar(a)
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.04.2012. 07:34h

Novinari ekonomske rubrike “Vijesti” Rajko Milić i Zdravko Vučinić rekli su juče zamjenici Osnovnog državnog tužioca Ani Kostić da su bili uznemireni stihovima pjesme "Zdravko i Rajko kokorajko”, da je doživljavaju kao prijeteću poruku, te da se teško može shvatiti kao šala numera čiji refren poziva na ubistvo.

Njih dvojica su prošlog četvrtka umjesto reakcije na tekst o poslovanju i monopolskom položaju “Lutrije Crne Gore”, sa mejla Udruženja priređivača igara na sreću dobili izmijenjeni tekst pjesme "Etno geto", beogradske grupe "Zana", u kojoj, između ostalog, glavni lik strada u sukobu sa mafijom.

Kocka u rukama Mićunovića i Grbovića >>>

Nakon teksta o Lutriji, novinari dobili pjesmu o ubistvu >>>

Nasilje je očekivano kad i zvaničnici pozivaju na linč >>>

Milić je u tužilaštvu naveo da spornu pjesmu ranije nije znao, te da su stihovi potpuno besmisleni, osim refrena koji nosi direktnu poruku o ubistvu "Rajka kao zeca".

"Kada Rajku uputite stih u kojem Rajka ubijaju kao zeca, to teško može biti shvaćeno kao šala. Ja vjerujem da su se oni lijepo zabavili ovih dana, ali za svaku normalnu državu ovakav vid 'šale' mora biti alarm za državne institucije", naveo je Milić.

"Iako nemam povjerenja u neke državne institucije, očekujem od državnih organa da zaštite ne samo mene, nego i sve novinare koji su izloženi pritiscima od raznih centara moći", rekao je Milić

"Iako nemam povjerenja u neke državne institucije, očekujem od državnih organa da zaštite ne samo mene, nego i sve novinare koji su izloženi pritiscima od raznih centara moći", rekao je Milić.

On je ponovio da mu većinski vlasnik "Lutrije Crne Gore" i "Džek pota" Sava Grbović nije prijatelj, ni drug, te da ga je ranije kontaktirao nekoliko puta u vezi sa poslom.

Milić: Nijesam drug sa Grbovićem >>>

Grbović je ranije rekao tužiocu da je pjesma koja je poslata samo šaljiv način da se "odgovori na brojne neistine koje su u listu iznijete na račun Lutrije Crne Gore i Udruženja priređivača igara na sreću", a više puta je ponovio i da je sa Vučinićem i Milićem "veliki prijatelj" te da nije imao razloga da im prijeti, a ponajmanje smrću.

Tužilačka istraga u ovom predmetu pokrenuta je po službenoj dužnosti kako bi se utvrdilo da li je sadržina te pjesme zapravo prijetnja smrću autorima teksta, nakon što su "Vijesti" najavile podnošenje krivične prijave protiv NN lica zbog ugrožavanja sigurnosti svojih novinara, i obavijestile tužilaštvo i policiju o događaju.

Tužilaštvo nema komentar

Na pitanje “Vijesti” da li tužilaštvo planira da sasluša još nekoga, Kostić je navela da je predmet u fazi istrage, te da ne želi iznositi detalje u vezi sa tim. Na pitanje šta će policija preduzeti povodom zahtjeva za procjenu bezbjednosti imovine i zaposlenih u ND "Vijestima", iz Uprave policije je odgovoreno da "postupaju po toj prijavi, te da s tim u vezi preduzimaju sve mjere, radnje i aktivnosti iz okvira njihovih nadležnosti".

Bonus video: