Komneniću ponovo dosuđena zatvorska kazna

Pravosuđe bi umjesto sa mnom trebalo da se pozabave onim ljudima koji su bili predmet mog istraživanja, kazao je on
0 komentar(a)
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.04.2012. 12:12h

Vijeće podgoričkog Osnovnog suda dostavilo je novinaru Petru Komneniću rješenje kojim mu se ponovo određuje četvoromjesečni zatvor, iako je Viši sud prošle godine ukinuo takvo rješenje.

Komnenić je ranije osuđen na kaznu od tri hiljade eura za klevetu po tužbi tadašnjeg predsjednika Višeg Suda Ivice Stankovića, zbog teksta u nedjeljniku Monitor o nezakonitim mjerama tajnog nadzora sprovedenim nad više crnogorskih sudija.

On je odbio da plati kaznu ocjenjujući presudu sramotnom, a nakon toga mu je novčana zamijenjena četvoromjesečnom zatvorskom kaznom.

Komnenić je agenciji MINA kazao da čvrsto ostaje pri odluci da neće platiti kaznu, jer ovu, kao i prethodnu presudu, smatra sramotnom.

„Smatram da sam samo radio svoj posao, i da bi crnogorsko pravosuđe umjesto sa mnom trebalo da se pozabave onim ljudima koji su bili predmet mog istraživanja, a koji su i danas visoko pozicionirani u tužilaštvu i sudstvu“, rekao je on.

Podnijeće žalbu

Komnenićev advokat Veselin Radulović kazao je Radiju Slobodna Evropa da će podnijeti žalbu na odluku Osnovnog suda da potvrdi raniju presudu, ignorišući sugestiju Višeg suda da se zatvorska kazna zamijeni radom u javnom interesu.

On je rekao da je od početka nesporno da presuda Osnovnog suda nije u skladu sa standardima i nije zakonita.

„Slobodno bih mogao da kažem da je zasnovana na lažnom iskazu sudije Vrhovnog suda koji se, navodno, našao oštećen radom Komnenića”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, za Osnovni sud je sada problem kako da izvrši takvu presudu.

Radulović je podsjetio da je sugestija Višeg suda, koji je ukino prethodno rješenje, da se razmotri mogućnost da se zatvorska kazna zamijeni radom u javnom interesu.

Radulović je podsjetio da je sugestija Višeg suda, koji je ukino prethodno rješenje, da se razmotri mogućnost da se zatvorska kazna zamijeni radom u javnom interesu.

“Komnenić je izjavio da je spreman na taj rad, ali samo i isključivo ako bi to bio rad u javnom ineteresu, odnosno nastavak istraživanja koje je vezano za prisluškivanje sudija Višeg suda, jer je to par ekselans od javnog interesa”, kazao je on.

Evropski komesar za proširenje Štefan File naveo je ranije, u pismu Radiju Slobodna Evropa, da će Evropska komisija nastaviti da prati slučaj Komnenić, kao i primjenu evropskih standarda u pravosudnoj praksi u Crnoj Gori

Bonus video: