Potpuno izgorjela jedina fabrika pogrebne opreme u CG

„Moj sin Tomislav i radnik Darko Obradović povrijeđeni su dok su pomagali u gašenju“, rekao je Šćekić
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 18:28h

U požaru koji je izbio u jutarnjim satima, potpuno je izgorio pogon za proizvodnju pogrebne opreme „Šćekić“ u selu Lužac kod Berana. Vlasnik ove male fabrike Milutin Šćekić rekao je da je uništen objekat površine oko 500 kvadrata, ali i 15 vrijednih mašina.

„Šteta je velika. Ali to nije bitno u odnosu na činjenicu da niko nije stradao, i da dvojici teže povrijeđenih bude dobro“, kazao je Šćekić, koji je i sam prilikom gašenja zadobio lakše povrede. On je “Vijestima” ispričao da se u trenutku kada je izbio požar nalazio u drugoj prostoriji, i da je odmah naredio svim radnicima da napuste objekat.

„Moj sin Tomislav i radnik Darko Obradović povrijeđeni su dok su pomagali u gašenju“, rekao je Šćekić.

TV Vijesti, Boban Obradović

Iz beranske Opšte bolnice saopšteno je da su Tomislav i Darko zadobili opekotine drugog stepena, da su smješteni u bolnicu, prvi na intenzivnoj njezi, a drugi na hirurškom odjeljenju, ali da nijesu životno ugroženi.

Požar je izbio oko osam sati ujutru, a u gašenje su se prvi uključili komšije Milovan Šćekić, Uroš Veković i Milorad Vešović.

„Čim sam primijetio vatru i dim, pozvao sam vatrogasce i policiju, a zatim sa drugim komšijama pohitao da pomognem. Vatra se brzo širila prije nego su vatrogasci stigli“, ispričao je jedan od komšija iz Lušca. Načelnik opštinske Službe zaštite i spasavanja Đoko Veljić rekao je da su vatrogasci stigli brzo, i da je borba sa vatrenom stihijom trajala nekoliko sati.

„Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći. U gašenju su učestvovala četiri vozila, koja su se smjenjivala donoseći vodu, i dvanaest vatrogasaca“, rekao je Veljić. On je kazao da se vatrena stihija razvila brzo, prije dolaska vatrogasaca, zbog takozvanog maksimalnog požarnog opterećenja.

„To je radionica u kojoj su bila zapaljiva sredstva, boje i lakovi, drvo. Zbog velike štete, vještačenje i utvrđivanje uzroka požara biće obavljeno danas“, rekao je Veljić.

Porodica Šćekić ima dugu tradiciju u pružanju pogrebnih usluga, a njihov pogon za proizvodnju pogrebne opreme nalazio se u Lušcu, udaljenom od grada oko pet kilometara.

Proizvodnja uskoro, ali u manjem obimu

Fabrika za proizvodnju pogrebne opreme „Šćekić“ bila je jedina i prva te vrste u Crnoj Gori. Vlasnik Milutin Šćekić ističe da su bili glavni snabdjevači za skoro kompletno crnogorsko tržište.

„Postoje i drugi uvoznici takve opreme iz Srbije. Ali, mi smo bili jedini proizvođači u Crnoj Gori“ priča nevoljno Milutin. U čitavoj muci koja je zadesila njegovu porodicu, jer je šteta, kako kaže, stoprocentna, on već razmišlja kako i šta dalje. „Desilo se što se desilo. Moramo razmišljati šta ćemo dalje da radimo i kako da obnovimo proizvodnju“ kaže Milutin.

Ovaj čovjek se ne predaje u nevolji koja ga je snašla i vjeruje da sa manjim brojem mašina, može ponovo pokrenuti proizvodnju u manjem obimu

On ističe da svoje stalne mušterije neće ostaviti bez robe, i da će do obnove proizvodnje pokušati da olakšaju distribuciju pogrebne opreme iz Srbije. „Prije svega, i mi imamo nešto robe na zalihama. Zavisi naravno do toga da li ćemo moći da obezbijedimo kredite, ali ćemo se potruditi da što prije obnovimo proizvodnju“ kazao je Šćekić.

Ovaj čovjek se ne predaje u nevolji koja ga je snašla i vjeruje da sa manjim brojem mašina, može ponovo pokrenuti proizvodnju u manjem obimu.

„Ne znam koliko vremena će nam trebati da povratimo kapacitete koje smo imali prije ovog što se desilo, ali sa nekim manjim kapacitetima vjerovatno ćemo ponovo krenuti brzo u proces proizvodnje“ kazao je on.

Galerija

Bonus video: