Pritvorenik Spasoje Đekić umro u zatvoru

Spasojevi sinovi prošlog petka bili u posjeti ocu u Spužu, ali da ga nijesu mogli vidjeti jer su im policijski službenici saopštili da im je otac bolestan i gotovo nepokretan
85 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2012. 06:55h

Ulcinjanin Spasoje Đekić(72), optužen zbog ubistva supruge Valentine u martu prošle godine, preminuo je u utorak u Istražnom zatvoru u Podgorici.

Kako je “Vijestima” kazao njegov sin Đuro, Spasoje je umro prirodnom smrću, mada se u saopštenju ZIKS- a ističe da će konačan uzrok smrti dati ovlašćeni sudski vještak- patolog nakon izvršene obdukcije.

Spasojev sin optužio je upravu ZIKS-a i tamošnju zdravstvenu instituciju za neprofesionalno postupanje u slučaju njegovog oca. Istakao je da je zajedno sa bratom Miodragom prošlog petka bio u posjeti ocu u Spužu, ali da ga nijesu mogli vidjeti jer su im policijski službenici saopštili da je Spasoje bolestan i gotovo nepokretan.

"Ostavili smo robu da mu predaju i vratili se u Ulcinj ne vidjevši oca. On je prije smrti vjerovatno bio nepokretan četiri dana, od kada smo tamo bili, a možda i duže. Zar nije normalno da ljudi, tako bolesni, umru u bolnici a ne u zatvoru? Zar ni oni nemaju pravo na liječenje kao i svi ostali bez obzira da li su i šta uradili", pitao se Đekić u nevjerici i šoku nakon što je saznao da mu je otac preminuo.

Osumnjičen za teško ubistvo

U opširnom saopštenju ZIKS- a navodi se da je pritvoreno lice Spasoje Đekić umro u Istražnom zatvoru Podgorica 17. aprila u 12,03 časova.

"U Istražnom zatvoru, Đekić je boravio od 26. marta 2011.godine po rješenju Višeg suda u Podgorici kojim mu je određen pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo", piše u saopštenju.

Prema optužnici Ljiljane Lakić, zamjenika višeg državnog tužioca, Đekić je s umišljajem ubio suprugu Valentinu, a prethodno je više dana zlostavljao i vršio nasilje nad njom.

U ZIKS- u podsjećaju da je prvi zdravstveni pregled Đekića obavio zatvorski ljekar 28. marta 2011. godine neposredno po prijemu u zatvor.

"U Izvještaju o izvršenom pregledu ljekar je konstatovao povišen šećer u krvi, povišen pritisak i slabu cirkulaciju u donjim ekstremitetima, zbog čega je od samog početka bio pod stalnom medicinskom zaštitom i adekvatnom terapijom. Istog dana Đekiću je propisana odgovarajuća terapija i ishrana prilagođena njegovom zdravstvenom stanju", piše u saopštenju ZIKS-a.

ZIKS: Imao je teško oboljenje

Đekić je potom, kako se navodi, bio u zatvorskom stacionaru “prilagđenom njegovim zdravstvenim potrebama”. ZIKS podsjeća da je Đekić savkog mjeseca išao na specijalističke preglede u KC te da je tokom boravka u zatvoru, u gradskoj bolnici bio hospitalizovan dva puta, posljednji put od četvrtog do šestog aprila, samo 10 dana prije smrti.

"U otpusnoj listi, direktor klinike za infektivne bolesti predložio je nastavak daljeg liječenja i njege u ZIKS-u kao i dalju kontrolu urologa, psihijatra, interniste i infektologa. Po mišljenju načelnika Zdravstvene službe ZIKS-a, koji je čitavo vrijeme pratio zdravstveno stanje i liječio ga od njegovog prijema u zatvor, te na osnovu dijagnoze i nalaza i drugih ljekara specijalista iz Kliničkog centra, radilo se o teškim oboljenjima, zbog čega je i u dva navrata hospitalizovan u KC a konačni uzrok smrti daće ovlašćeni sudski vještak-patolog nakon izvršene obdukcije", piše u saopštenju.

Povodom ovog slučaja, uprava ZIKS-a preduzela je sve radnje koje su Zakonom predviđene u ovakvim situacijama i u tom smislu obavijestila Upravu policije, Više državno tužilaštvo, predsjednika Višeg suda u Podgorici, advokata i porodicu preminulog lica.

Policija je, po ovlašćenju zamjenika višeg državnog tužioca u Podgorici Suzane Milić, izvršila uviđaj u prisustvu ovlašćenih službenika Istražnog zatvora, a potom je tijelo Đekić Spasoja prebačeno na Odjeljenje za sudsku medicinu Kliničkog centra.

Bonus video: