Mali: Izabran novi premijer, stari uhapšen

Za novog premijera izabran je bivši predsjednik "Majkrosoft korporacije" za Afriku Čejk Modibo Dijara
0 komentar(a)
Čeik Mobido Dijara, Foto: Lesechos.ml
Čeik Mobido Dijara, Foto: Lesechos.ml
Ažurirano: 17.04.2012. 19:11h

Vojnici su danas uhapsili lidera jedne od najvećih političkih partija u Maliju, nekoliko sati poslije privođenja bivšeg premijera, a državna televizija je objavila da je imenovan i novi premijer

Za novog premijera prelazne vlade izabran je bivši predsjednik "Majkrosoft korporacije" za Afriku Čejk Modibo Dijara, ali nije jasno kolika je njegova stvarna moć i da li vojska i dalje kontroliše zemlju, iako je vlast zvanično predata civilnom lideru.

Pobunjeni vojnici su krajem marta svrgnuli demokratski izabranog predsjednika Malija, ali su kasnije dozvolili predsjedniku skupštine da preuzme vlast u prelaznom periodu od 40 dana.

Međutim, još nije jasno da li se vojna hunta povukla sada kada je Dijonkunda Traore postao privremeni predjsednik. Zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS, EU i SAD žele da se vojska što prije vrati u kasarne i povuče iz politike.

Sumajla Sise, jedan od vodećih kandidata na predsedničkim izborima prije državnog udara, uhapšen je danas ispred svoje kuće u Bamaku, kaže poslanik iz njegove partije Abdul Malik Dijalo.

On tvrdi da je Sise povređen za vrijeme hapšenja, ali nije mogao da kaže koliko je ozbiljna povreda.

Bivši premijer Modibo Sidibe ponovo je uhapšen sinoć pošto je pre toga pušten iz pritvora. Njega su sinoć uhapsili u njegovoj kući ljudi koji su došli vozilima na kojima je pisalo "vojna policija", ali nije poznato zašto, niti gdje je odveden.

Sidibe je jedan od preko 10 političara koji su uhapšeni neposredno poslije puča, a oslobođeni su prošle nedjelje posle predaje vlasti privremenom predsedniku.

Bonus video: