Pulicer za beletristiku nije dodijeljen prvi put poslije 35 godina

Ovogodišnja dodjela Pulicerove nagrade obilježena je nastavkom jačanja uloge i priznanja onlajn medijima
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 19:04h

Ovogodišnja dodjela Pulicerove nagrade obilježena je nastavkom jačanja uloge i priznanja onlajn medijima, ali i odsustvom laureata u dvije važne kategorije - za urednički uvodnik i beletristiku.

Nagrada za beletristiku nije dodijeljena prvi put poslije 35 godina, a u najužem izboru Pulicera za beletristiku bile su knjige “Train Dreams” (Denis Džonson), “Swamplandia!” (Karen Rasel) i posthumno završeni roman “The Pale King” (Dejvid Foster Valas), prenosi portal SEEcult.org.

Pulicer za beletristiku posljednji put nije dodijeljen 1977. godine, a prethodno 1974, 1971, 1964, 1957. i 1954. Prošle godine nagrađena je Dženifer Igan za knjigu “A Visit from the Goon Squad” o kulturnim promjenama u savremenom društvu.

U kategoriji drame ove godine nagrađen je komad “Water by the Spoonful” (Kjara Alegria Hjudes) o vojnom veteranu iz Iraka koji po povratku iz rata traži smisao života dok radi u prodavnici sendviča u rodnom gradu u Filadelfiji.

Mening Marable posthumno je dobio Pulicera u kategoriji istorije, za knjigu “Malcolm X: A Life of Reinvention”, dok je za biografiju nagrađena knjiga “George F. Kennan: An American Life” Džon Levis Gadis o američkom političaru i diplomati iz doba Hladnog rata. Pulicer za poeziju dodijeljen je knjizi “Life on Mars” (Trejsi K. Smit), dok je za nefikciju nagrađena knjiga “The Swerve: How the World Became Modern” (Stiven Grinblat). Pulicera u oblasti muzike dobio je Kevin Puts za operu u dva čina “Silent Night”.

U oblasti novinarstva Pulicera za javnu službu dobio je list “Filadelfija inkvajer” za seriju tekstova o nasilju u školama među vršnjacima

U oblasti novinarstva Pulicera za javnu službu dobio je list “Filadelfija inkvajer” za seriju tekstova o nasilju u školama među vršnjacima, kojima je inicirao reforme radi unapređivanja bezbjednosti nastavnika i učenika.

Za udarnu vijest nagrađen je “The Tuscaloos” - za vijesti o tornadu koji je prošle godine opustošio Albamu, dok su za istraživačko novinarstvo nagrađeni novinari agencije AP (Associated Press) i “Sijetl tajmsa”. Dvije nagrade dobio je samo “Njujork tajms”, uključujući za međunarodno izvještavanje (Džefri Džetlmen), odnosno izveštaje o Africi, kao i za analitičke tekstove o pravnim rupama u poreskim propisima koje su najbogatiji Amerikanci i korporacije iskoristili da ne plate poreze.

Za izvještavanje na nacionalnom nivou nagrađen je Dejvid Vud iz onlajn medija “Hafington post”, bivši reporter “Tajma” i “Los Anđeles tajmsa”, koji je pisao seriju tekstova o ranjenim ratnim veteranima.

Onlajn mediji dobili su novo priznanje značaja u savremenom novinarstvu i kroz nagradu koju je za političku karikaturu dobio sajt Politico iz Vašingtona. Politico su 2007. godine pokrenula dvojica novinarskih veterana “Vašington posta”. Nagrađeni su u različitim kategorijama i “Čikago tribjun”, “Boston glob”, agencija AFP. U novinarskim kategorijama nije dodijeljen samo Pulicer za urednički uvodnik.

Dva najtiražnija dnevnika u SAD (radnim danima) - “Vol strit džurnal” i “USA Today” ostala su bez nagrade.

Nagrada Pulicer vrijedna je 10.000 dolara, ali je njen značaj mnogo veći od te novčane vrijednosti. Nagradu je osnovao američki novinar i izdavač mađarsko-jevrejskog porijekla Džozef Pulicer (1847-1911), a dodjeljuje je od 1918. godine na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, na kojem je Pulicer osnovao 1903. godine Katedru za novinarstvo.

Bonus video: