Umjetnici i vojska traže nove prostore

U okviru aktivne promocije, djelove iz drame izvodiće glumci Ana Vujošević i Dejan Ivanić, a ispred Udruženja slijepih - Tijana Janković i Badema Sirotanović
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 15:35h

Aktivna promocija drame ''Slijepi'' belgijskog nobelovca Morisa Meterlinka, u izdanju Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK) i Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja, biće održana u 19. aprila u 19 sati u kompleksu Vojnog aerodroma Crne Gore (Golubovci).

Prevoz publike do Vojnog aerodroma biće obezbijeđen u saradnji sa Vojskom Crne Gore, odnosno Ministarstvom odbrane - vojnim džipovima i kamionima. Polazak je u 18 i 30 sati ispred Ministarstva odbrane.

U okviru aktivne promocije, djelove iz drame izvodiće glumci Ana Vujošević i Dejan Ivanić, a ispred Udruženja slijepih - Tijana Janković i Badema Sirotanović. Na promociji će govoriti predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane, kao i članovi ATAK-a Ana Vujošević, Vasko Raičević, Jelena Janković.

Nakon promocije, nastupiće Vojni orkestar sa džez i pop repertoarom. Bend čine zastavnik I klase Miša Todorović (klavijature), vodnik I klase Nikola Ralević (saksofon), vodnik Tiho Biskupović (truba), a dirigent orkestra je potporučnik Milo Belević.

Drama “Slijepi” je objavljena na crnogorskom, francuskom i engleskom jeziku, a kuriozitet je da je prvi put prevedena i objavljena na nekom od jezika iz regiona ex-Jugoslavije. Dramu je prevela Mirjana Velimirović Lekić. Ujedno, promocija je prvi korak u realizaciji predstave ''Slijepi'', koja će biti postavljena u Vazduhoplovnoj bazi.

"Saradnja 'ATAK'-a i Vojske Crne Gore je inicirana kako bi se povezale organizacije koje se bave kulturom i državne institucije kojima to nije prevashodna djelatnost. Ovim se, po ugledu na razvijene svjetske zemlje, utiče na poboljšanje imidža Crne Gore kao kulturno osviješćene zemlje, otvorene za nove i uticaje. Takođe, ovim se ukazuje pažnja na pojedinca kroz društveni angažman i podstiče svijest o pronalaženju novih prostora koji mogu da posluže kao mjesto umjetničke artikulacije. U okviru projekta, u samu realizaciju biće uključeni i predstavnici vunerabilnih grupa u Crnoj Gori", piše u saopštenju NVO ATAK.

NVO "ATAK" je udruženje slobodnih umjetnika i studenata. Članovi NVO "ATAK" su glumci, dramaturzi, reditelji, prevodioci, dizajneri. Ova organizacija afirmiše aktivnost mladih umjetnika, referentnih imena sa pozorišne scene Crne Gore, bavi se inkluzijom osoba sa invaliditetom i iznosi stavove i problematiku ovih društvenih struktura.

Bonus video: