Ako ste obrazovani, imate više šanse za brak

U 40-tim godinama 70 posto visokoobrazovanih žena je u braku u poređenju sa 60 posto žena sa završenom srednjom školom.
90 pregleda 0 komentar(a)
brak, Foto: Www.rodale.com
brak, Foto: Www.rodale.com
Ažurirano: 17.04.2012. 16:27h

Novi podaci koje je saopštio Council on Contemporary Familie kaže kako su napokon obrazovane žene prestigle manje obrazovane vršnjakinje u šansama za udaju.

Bračni jaz između obrazovanih i manje obrazovanih žena već neko vrijeme se smanjuje. 1950-tih visokoobrazovane žene su imale za oko 15 posto manje šanse udaje od svojih vršnjakinja sa završenom srednjom školom, 2010. taj se jaz smanjio tek na 2 posto, a sada je tvrde stručnjaci ne samo nestao, nego se i okrenuo u prednost visoko obrazovanih žena.

U 40-tim godinama 70 posto visokoobrazovanih žena je u braku u poređenju sa 60 posto žena sa završenom srednjom školom. Kod muškaraca je jaz još veći. U 40-tim godina 75 posto visokoobrazovanih muškaraca je oženjeno, dok je to samo 50 posto onih sa završenom srednjom školom.

Istraživanje takođe sugeriše da se osobe s višim obrazovanjem rjeđe razvode, a prema objašnjenjima naučnika to je zbog toga što oni više zarađuju i manje se prepiru oko novaca. U svakom slučaju sve nove bračne statistike idu u korist visokoobrazovanih osoba.

Bonus video: