Kou: OI su smotra sporta i sve će biti podređeno tome

Nesmetano kretanje takmičara, zvaničnika, medija i posjetilaca tokom Igara, takođe je prioritet organizataora, a Kou je istakao da će razumijevanje i saradnja žitelja Londona biti od presudne važnosti.
0 komentar(a)
Olimpijske igre, Foto: BETA/AP
Olimpijske igre, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 17.04.2012. 11:44h

Predsjednik Komiteta za organizaciju Olimpijskih igara u Londonu Sebastijan Kou ocijenio je danas da organizatore očekuju veliki izazovi na završnim radovima i pitanjima bezbjednosti i transporta.

On je poslije obraćanja predstavnicima 204 zemlje na generalnoj skupštini Asocijacije nacionalnih olimpijskih Saveza u Moskvi rekao medijima da je najveći izazov za organizatore da Igre proteknu kao sportska smotra a ne kao događaj koji će obilježiti mjere bezbjednosti.

Na pitanja novinara šta je ostalo da se uradi u susret otvaranju 27. jula Kou je ocijenio da će završni radovi biti odlučujući za konačan utisak o oragnizaciji Igra.

"Izazovi su mnogobrojni. Moraćemo da radimo više i bolje nego do sada i to je ono što će napraviti razliku. Pred nama je puno posla a nejveći dio se tiče podizanja privremenih sportskih objekata", kazao je Kou.

On je dodao da su pitanja bezbednosti i transporta najviše zaokupiraju pažnju organizatora na 100 dana od otvaranja.

"Ne bi valjalo da mjere bezbjednosti remete gledaoce i učesnike Igara. Olimpijske igre moraju ostati najveća sportska manifestacija na svijetu, dok mjere bezbjednosti treba da budu u pozadini. Želim da se ljudi osjećaju kao da su došli na feštu a ne u grad pod opsadom", rekao je prvi čovjek organizacije Igara u Londonu.

Nesmetano kretanje takmičara, zvaničnika, medija i posjetilaca tokom Igara, takođe je prioritet organizataora, a Kou je istakao da će razumijevanje i saradnja žitelja Londona biti od presudne važnosti.

"Teškoće ovih igra biće i suživot onih koji žive i rade u Londonu sa velikim brojem sportista, predstavnika medija, zvaničnika I gledalaca koji će boraviti u gradu za vrijeme Igara i morati stalno da putuju sa jednog mjesta na drugo. Interakcija te dvije populacije je naš prioritet. Ne smije doći do incidenata, želimo da izbjegnemo da neko ko se četiri godine spremao za Olimpijske igre zakasni na takmičenje", kazao je Kou.

U srijedu će biti obilježeno 100 dana do otvaranja Igara koje će početi ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Londonu 27. jula.

Bonus video: