Ako ste depresivni, hodanje će vam biti od pomoći

Već je ranije dokazano da intenzivno vježbanje ublažava simptome depresije, no nije bilo jasno imaju li sličan učinak i manje zahtjevne aktivnosti
99 pregleda 0 komentar(a)
Šetnja, Foto: Telegraph
Šetnja, Foto: Telegraph
Ažurirano: 16.04.2012. 15:07h

Jednostavna fizička aktivnost poput brzog hodanja može biti važno sredstvo u borbi protiv depresije, pokazalo je jedno istraživanje u Škotskoj.

Već je ranije dokazano da intenzivno vježbanje ublažava simptome depresije, no nije bilo jasno imaju li sličan učinak i manje zahtjevne aktivnosti, prenosi "BBC".

Stoga, skupina škotskih naučnika sa univerziteta Stirling obradila je podatke iz ranijih osam istraživanja, koja su obuhvatila ukupno 341 osobu oboljelu od depresije, i utvrdila da je hodanje jednako učinkovito u borbi protiv depresije kao i druge intenzivnije aktivnosti.

Prema njihovom istraživanju, objavljenom u časopisu "Mental Health and Physical Activity", hodanje ima snažan učinak na depresiju.

Depresija može da se liječi ljekovima, ali vježbanje se uobičajeno propisuje kod blažih simptoma

Još nije jasan mehanizam kojim bilo koji oblik vježbanja, odnosno tjelesnih aktivnosti, ublažava simptome depresije, bolesti od koje u nekom razdoblju života pati jedna od deset osoba.

Depresija može da se liječi ljekovima, ali vježbanje se uobičajeno propisuje kod blažih simptoma.

Bonus video: