Tehnološke inovacije u stomatologiji: Kompjuterski dizajn krunice

Sada kompjuter “dizajnira” buduću krunicu i modifikuje je prema susjednim zubima.
367 pregleda 0 komentar(a)
stomatologija, Foto: Www.shutterstock.com
stomatologija, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 14.04.2012. 17:26h

U današnje vrijeme moderne tehnologije i kompjuterizacije, možemo slobodno da kažemo da nema oblasti koje one nisu zahvatile.

Shodno opštem trendu razvoja tehnologije, kako uopšte tako i u medicini, to su se u proteklih nekoliko decenija i u stomatologiji javili mnogobrojne tehnološke inovacije koje su, s jedne strane, olakšavale pružanje terapije pacijentu, i s druge strane, unaprijedile dijagnostičke metode koje su umnogome pomogle postavljanju dijagnoze kao i samu terapiju stomatoloških problema.

Od tih inovacija prije svega mislim na: digitalne rendgen aparate, laserske sisteme u terapiji mekih i trvdih tkiva, sisteme uklanjanja kvara zuba bez rotirajućih elemenata, CAD/CAM tehnologiju kao i mnoge druge.

Ovako dobijena krunica je spremna za sementiranje na zub pacijenta

Sam CAD/CAM zapravo predstavlja proces kojim se od gotovih keramičkih blokova, procesom frezovanja, dobijaju gotove navlake i mostovi.

CAD/CAM predstavlja akronim od dental Computer-Aided-Design/Computer-Aided-Manufacture, što označava kompjuterski vođen dizajn i kompjuterski vođenu izradu protetskih nadoknada.

Ovo znači da se u prvom dijelu izrade (recimo) krunice, prvo zub pripremi za buduću nadogradnju. Ovaj dio ordinacijskog rada se uopšte ne razlikuje od onog za obične krunice.

Nakon toga se zbrušeni zub skenira kamerom (koja se nalazi u sastavu aparata), te se u kompjuteru aparata stvara trodimenzionalna slika zbrušenog zuba kao i zuba suprotne vilice.

Sam CAD/CAM zapravo predstavlja proces kojim se od gotovih keramičkih blokova, procesom frezovanja, dobijaju gotove navlake i mostovi

Informacije o takvom 3D modelu krunice dolaze do dijela aparata gdje se vrši frezovanje komada keramike, tako da se iz tog komada dobije gotova krunica. Ovako dobijena krunica je spremna za sementiranje na zub pacijenta.

Čitav proces dobijanja gotove krunice, od trenutka ulaska pacijenta pa sve do njegovog izlaska iz ordinacije sa cementiranom krunicom, traje oko sat vremena i upravo ovo je najveća prednost ovakvog sistema.

Zbog toga se smatra da će ova tehnologija ubuduće biti sve prisutnija u svakodnevnoj stomatološkoj praksi.

(www.mojstomatolog.net)

Bonus video: