Ishrana: Salata za zdravlje

Povratak kući: punjeni paradajz - izdubi se paradajz, njegova pulpa se pomiješa sa sitno isjeckanom zelenom salatom, rotkvicama, lukom, mirođijom, bosiljkom; začini se maslinovin uljem i morskom solju.
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 09:34h

Da li ukusi mogu da vas prenesu u neke predjele u kojima niste nikad bili? I da li ti zalogaji mogu da nam kažu nešto o tim dalekim mjestima? Vitaminska raketa za pokret: rendani kupus, mrkva, jabuka, celer, nekoliko zrna suvog grožđa. Umjesto jabukovog sirćeta, može da se upotrijebi balzamiko sirće.

Da skoknemo do Indije? Mango se oguli, prepolovi uzduž, makne se koštica i isjecka se na kockice; 1 ljubičasti luk se sitno isjecka, jedna svježa crvena ljuta papričica (može, a ne mora) se isjecka na trake, 1 veza svježeg peršuna, so, sok od limuna, biber. Stavi se na prepečen hljeb na koji može da se namaže malo milerama.

Ruski eliksir za predah: rendana cvekla, jabuka, celer, mrkva, nekoliko isjeckanih jezgra oraha, sok od limuna i narandže, so, maslinovo ulje.

A sad, pravac Italija! Salata od paradajza zamirisana bijelim lukom: na listove zelene salate se stave isječeni veći paradajzi i prepolovljeni koktel paradajzi. Stavi se preliv (sitno isjeckan čen bijelog luka se pomiješa sa jednom i po kašikom crvenog vinskog sirćeta, 2 supene kašike maslinovog ulja i biberom po ukusu). Zatim se rasporede listići bosiljka i sjemenke bundeve i suncokreta.

Nezaobilazni Mediteran: crvena paprika se isječe na kolutove, pomiješa se sa rukolom i začini solju, biberom, sirćetom i maslinovim uljem. Parče hljeba se tostira, na njega se kane nekoliko kapi maslinovog ulja i pospe se ruzmarinom, bosiljkom i origanom; isječe se na kockice i pospe po salati. Kapari se proprže na malo ulja i pospu po salati takođe.

Povratak kući: punjeni paradajz - izdubi se paradajz, njegova pulpa se pomiješa sa sitno isjeckanom zelenom salatom, rotkvicama, lukom, mirođijom, bosiljkom; začini se maslinovin uljem i morskom solju.

Ovo su salate u svom osnovnom značenju. Većini ovih, a i drugih kombinacija, može da se doda tofu, mladi sir, neko posno meso (piletina, ćuretina, riba) i tada one u društvu parčeta integralnog hljeba prelaze u kategoriju glavnog obroka. Drugarski savjet: ako ste postili, budite umjereni i odmjereni u povratku na “uobičajenu” ishranu.

Vaš organizam je bio na nekim drugim „talasnim dužinama“ u prethodnom periodu i nemojte sada da ga “prepadate”. Prijateljski savjet: ako ste odlučili da se ovih prazničnih dana opustite sa hranom, preporučujem da vam u narednih nekoliko dana salata bude glavno jelo glavnog jela. I dobro žvaćite hranu. Varenje počinje u ustima.

Bonus video: