Rad po smjenama uzrokuje dijabetes

Trojica ispitanika su vrlo brzo dobila toliko visok nivo šećera da su klasifikovani kao "pred-dijabetesno stanje".
0 komentar(a)
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
dijabetes, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.04.2012. 09:06h

Naučnici su analizirali životne navike 21 ispitanika u eksperimentalnim uslovima, počev od toga kada jedu i kada i koliko spavaju. Studija je pokazala da se promjene u spavanju i odstupanje od normalnog noćnog spavanja negativno odražavaju na nivo šećera u krvi.

Kod više njih koji su radili noću već poslije nekoliko sedmica pojavili su se prvi simptomi dijabetesa, ali i drugi zdravstveni problemi, prenosi BBC rezultate istraživanja objavljene u magazinu Science Translational Medicine.

Svi učešnici eksperimenta počeli su sa normalnim noćnim spavanjem od 10 sati, a zatim su im u naredne tri sedmice stalno mijenjane satnice spavanja. Njihov dan postepeno tako produžen na 28 sati tokom kojih im je dozvoljavano da spavaju samo 6,5 sati.

Ispitanici su takođe živjeli u prostorijama sa prigušenim osvjetljenjem, kako bi se spriječilo da dnevno svjetlo utiče na biološki sat.

Pokazalo se da je tokom eksperimenta nivo šećera znatno porastao odmah poslije uzimanja obroka. Razlog tome je umanjeno lučenje hormona insulina, koji kontroliše nivo šećera u krvi.

Trojica ispitanika su vrlo brzo dobila toliko visok nivo šećera da su klasifikovani kao "pred-dijabetesno stanje". "Dokazi su jasni. Dovoljan količina sna noću je važna za zdravlje i san bi trebalo da bude u noćno vrijeme da bi dao najbolje rezultate", navodi se u studiji.

Smanjen broj sati za kvalitetan san odrazio se takođe i na povećanje tjelesne težine ispitanika. "Smanjenje odmora metabolizma za osam odsto, koje smo izmjerili našim isptanicima, odrazilo se na povećanje težine od 12,5 funti (3,63 kilograma) tokom jedne godine", navodi se u studiji.

"Mislimo da ovi rezultati podržavaju ranije studije prema kojima kod ljudi koji su u pred-dijabetskom stanju i rade po smjenama tako da su noću budni, mnogo veće šanse da se to razvije u pravi dijabetes nego kod ostalih zaposlenih", izjavio je jedan od autora studije Orfe Bakston.

Bonus video: