Rusi u Baru uznemireni: Lopovima ne smetaju ni kamere

Samo u posljednjih mjesec dana, barska policija je razbila pet provalničkih grupa, među kojima ima i aktera upada u ruske kuće
159 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 18:11h

Ruska zajednica u Baru uznemirena je serijom provala u svoje kuće koja je eskalirala od početka ove godine. Lopovi i te kako koriste česta i duga odsustva ruskih vlasnika iz Bara, pa iz njihovih kuća u Šušanju, Dobroj Vodi i Utjehi otimaju televizore, DVD, laptopove, mobilne telefone, bijelu tehniku, slike, tepihe, alat. Pri tome, provalnici obijaju i kuće sa video-nadzorom!

Samo u posljednjih mjesec dana, barska policija je razbila pet provalničkih grupa, među kojima ima i aktera upada u ruske kuće. U skorije vrijeme, u Šušanju je zabilježeno pet ovakvih slučajeva, a posljednji prijavljeni, u Ilinu u širem komšiluku OŠ „Anto Đedović“, zbog drskosti provalnika začudio je čak i iskusne policijske inspektore.

Spolja se ništa neuobičajeno na kući i garažama nije moglo vidjeti, niko iz komšiluka ništa nije primijetio.

"Lopovi su odnijeli tri mobilna telefona, escajg, DVD, jakne, međutim, vlasnike je posebno zaboljelo što su ponijeli dokumenta i odvezli dva auta iz garaža - “mercedes vito” i “land rover freelander”. Naime, prilikom premetanja kuće, lopovi su naišli na ključeve od garaži i od auta, otključali su garažu, izvezli auta i zaključali garažu, a potom izašli iz dvorišta i zaključali kapiju. Spolja se ništa neuobičajeno na kući i garažama nije moglo vidjeti, niko iz komšiluka ništa nije primijetio. Barska policija je inače početkom ove nedjelje već pronašla oba vozila i vratila ih vlasnicima", priča za „Vijesti“ Gulja Smagulova, glavni i odgovorni urednik mjesečnika „Ruski vjesnik“ koji izlazi na ruskom jeziku.

Na meti sređene, lijepe kuće...

Nakon zgrade Područne jedinice Uprave policije, redakcija ovog lista je druga adresa u Ulici Maršala Tita na koju se po pravilu javljaju oštećeni Rusi sa pritužbama na upad nezvanih „gostiju“.

Neke od ukradenih stvari su već pronađene i vraćene, neke su preprodate.

„Ruski vjesnik“ je prije nekoliko brojeva objavio da se u Baru nalazi preko 1.200 ruskih državljana sa prijavom boravka, s tim što ovaj broj tokom godine varira. Pozivajući se na podatke zvanične statistike, magazin je takođe objavio i da je ruska zajednica na primorju najbrojnija upravo u Baru.

Tokom razgovora sa Smagulovom u redakciji „Ruskog vjesnika“ bila je i ruska državljanka M. K. čija je kuća u centru Šušanja prije nekoliko dana treći put obijena u posljednjih par godina.

Nije nam toliko žao ovih stvari, ali, lopovi su prilikom upada polomili bravariju - vrata i roletne.

Smagulova je dodala da je sigurnost bila jedan od ključnih faktora zbog kojeg su se mnogobrojni Rusi odlučivali da se skrase upravo na našem primorju.

"Moji zemljaci listom kažu da su došli ovdje najviše zato što je zemlja lijepa i mirna, međutim, ovakve krađe su nas podstakle da počnemo da kupujemo alarme. Kada vlasnike pokradenih kuća pitate zašto ih ranije nisu stavljali, oni kažu: „Pa baš zato što smo mislili da je ovdje bezbjedno“", zaključila je urednica „Ruskog vjesnika“ .

Galerija

Bonus video: