Promocija "Brojanice" autora Gorana Popovića

"Popovićeva druga zbirka poezije potvrdila da on posjeduje talenat i pjesničku darovitost i da je ona njegov novi korak u veselo carstvo poezije"
118 pregleda 0 komentar(a)
Goran Popović, Foto: Jelena Jovanović
Goran Popović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 13.04.2012. 11:33h

Knjiga poezije "Brojanica" autora Gorana Popovića sinoć je u organizaciji danilovgradskog Centra za kulturu promovisana u sali Zavičajnog muzeja u Danilovgradu.

O Popovićevim stihovima govorili su pofesor Jagoš Batrićević, publicista i pjesnikinja Sonja Živaljević, a prikaz ove knjige koji je napisala profesorica Nevena Vuković pročitala je medijatorka večeri Božidaraka - Beba Popović. Autor je govorio svoje stihove uz muzičku pratnju kantatutora Marinka Pavićevića.

Profesor Batrićević kazao je da je Popovićeva druga zbirka poezije potvrdila da on posjeduje talenat i pjesničku darovitost i da je ona njegov novi korak u veselo carstvo poezije.

"U tematskom smislu ona je heterogenog karaktera ali je jedinstvena u izrazu emocionalnih preokupacija, stavova prema životu, društvu i vremenu. U velikoj mjeri je originalna, prepoznatljiva i iskrena što joj daje posebni kvalitet", kazao je Batrićević.

Brojanica je komponovana iz tri ciklusa, "Nježni soneti", "Zemlja sunca" i "Ima sveca", a Batrićević je kazao da su pjesme "Put ka Itaki" i "Biserna brojanica" preludi ove zbirke koji nagovještavaju emocionalnu i misaonu strukturu cijele zbirke.

"Odisejeva lutanja na simbolilan način izražavaju i Goranova lutanja i traganja za ostrvom nade na kom bi ga čekala neka penelopa, odnosno sreća i carstvo ljepote. Treba neprekidno tragati, putovati bez zastoja, ići naprijed ka svojoj Itaki gdje vas neko čeka. Ove pjesme su posvećene ljubavi,ljepoti, radostima života u savermenoj krnjiževnosti nisam našao stihove sa toliko energizma, zanosa i ličnih doživljaja kao u ovim pjesmama. Iz ovih stihova zrači volja za životom ali i najdublja intima", kazao je Batrićević.

Direktorica izdavačke kuće "Grigorije Dijak" Sonja Živaljević govoreći o Popovićevim stihvima kazala je da je spasonosno biti pjesnik, ali da su i svi koji se druže sa pjesnicima ili ih poznaju takođe povlašćeni.

"Velika je stvar imati ovakvu priliku da čujete pjesnika, da se družite sa njim, da živite sa njim. Na žalost ta situacija zanemarena u ovom prozaičnoim vremenu . Možda je ovo prika da razmislimo o tome i malo više cijenimo ovakve prilike, poeziju u ljude koji se poezijom bave", kazala je ona.

Govoreći o svojoj drugoj knjizi poezije Popović je kazao da ona više ne pripada samo njemu.

"Brojanica više nije moja knjiga. Ja sam je odvojio od sebe kao što školjka odvaja biser i ona sada pripada mojoj djeci, porodici, čitaocima, istoriji i društvu", kazao je autor.

Bonus video: