Za novac rade sve

Podgoričke bande regruti za teške zločine

Pored grupa iz Zagoriča, u gradu djeluje još nekoliko grupacija sa Zabjela, Konika, iz Tuzi, Zete... Međutim, te grupacije nijesu organizovane na nivou grupa iz Zagoriča
208 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 08:30h

U Zagoriču godinama egzistiraju dvije suprotstavljene kriminalne grupe koje se bore za prevlast i koje se bez pardona obračunavaju paljenjem vozila, podmetanjem bombi i čestim prebijanjima i tučama u kojima radi i oružje, saznaju “Vijesti”.

Građani tog dijela grada plaše se otvoreno da pričaju o mladićima koji su za neke sitni kriminalci, a za druge problematične osobe sa kojima ne treba ulaziti u sukob.

Prema saznanjima "Vijesti", dvije grupe iz Zagoriča su prije svega nasilničke. Nerijetko znaju da upadaju u pojedine kafane i uzimaju reket od vlasnika. Neki od momaka bave se zelenašenjem, oduzimanjem vozila od vlasnika kojima zaprijete.

Takođe, vlasnike automobila koji pokušaju da im se suprotstave znaju da pretuku, tako da žrtve nasilja zbog straha od tih momaka ne prijavljuju ih policiji i oni ne odgovaraju pred zakonom. Dešava se i da žrtve pod pritiskom odustaju od krivičnog gonjenja protiv napadača koji su ih pretukli.

"Veliki problem momaka koji su izabrali da se bave nelegalnim radnjama je što se iz njihovih redova traže regruti za ozbiljna krivična djela", kazao je nezvanično jedan od izvora “Vijesti” iz policije, dodajući da za novac “rade sve”.

Jedna grupa brojnija od druge

Sagovornik “Vijesti” iz policije procjenjuje da u jednoj kriminalnoj grupi u Zagoriču ima "10 do 15, a u drugoj 5 do 8 mladića".

"Druga grupa, iako je malobrojnija od prve, nije ništa manje opasna", kaže sagovornik.

Sukobi među grupama u Zagoriču odražavaju se napadima na pojedince.

Djevojke logistika i lažne svjedokinje

Bitan faktor u "zagoričkom klanu" pored momaka su četiri ili pet djevojaka, a neke od članica "ženske bande" koja je poznata po premlaćivanju više djevojaka u Podgorici, navodno su djevojke Zagoričana.

"Djevojke koriste i kao logistiku, lažne svjedoke i često im daju lažne alibije", tvrdi naš sagovornik.

Pored grupa iz Zagoriča, u gradu djeluje još nekoliko grupacija sa Zabjela, Konika, iz Tuzi, Zete... Međutim, te grupacije nijesu organizovane na nivou grupa iz Zagoriča i u njima se više ističu pojedinci po nasilju, pljačkama i švercu narkotika.

Zabjelčani slušaju vođu

Izvor “Vijesti” tvrdi da grupu sa Zabjela kontroliše osoba koja se bavi dilovanjem droge i zelenašenjem, a ostali su spremni da izvrše njegova naređenja.

I članovi drugih grupacija bave se dilovanjem narkotika, zelenašenjem ili prekograničnim švercom raznih vrsta robe, međusobno sarađuju, ali hijerarhija, navodno, nije izražena kao u Zagoriču i na Zabjelu, već je više riječ o saradnji prilikom nelegalne trgovine ili šverca.

Oni su međusobno solidarni i kada prikrivaju nekoga za kim policija traga. Prema saznanjima “Vijesti”, na Zabjelu takođe postoje određene netrpeljivosti među pojedincima, međutim, u tom dijelu grada podjele nijesu izražene kao u Zagoriču.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Preporučujemo za Vas