Za 300 kilograma droge dobili 11 godina robije

"Njihovi telefonski razgovori su bili u funkciji ugovaranja prodaje droge", kazao je sudija
384 pregleda 0 komentar(a)
droga, Foto: Uprava policije
droga, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 13.04.2012. 07:40h

Krivično vijeće sudije Ratka Ćupića je u Višem sudu u Podgorici osudilo Jova V. Golubovića (53) zvanog Kum iz Konjica u BiH na pet godina i jedan mjesec zatvora zbog krivičnih djela "stvaranje kriminalne organizacije", "neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge" i "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

Albanski državljanin Đekaj Agostin, koji se nalazi u bjekstvu, osuđen je na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog krivičnih djela "stvaranje kriminalne organizacije" i "neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojne droge".

Anto B. Marković (50) iz Tuzle i Branislav M. Kopitović (53) sa Cetinja, osuđeni su na po godinu i po zatvora zbog "stvaranja kriminalne organizacije".

U obrazloženju presude sudija je kazao da su optuženi djelovali kao kriminalna organizacija koju je stvorio Golubović. Kupovinu droge u Albaniji je ugovarao Golubović, a tamo je za nabavku bio zadužen Agostin. Krajem marta i početkom aprila 2010. Golubović je ugovorio u Albaniji kupovinu 155,5 kilograma droge "skanka", a zatim je preko Crne Gore kamionima prevozio u BiH.

U drugom navratu je ugovorio kupovinu 145 kilograma ove opojne droge, koja je bila upakovana u 150 pakovanja. Droga je otkrivena 8. jula 2010. u kamionu kojim je upravljao Marković.

Krivica dokazana na osnovu tajnog nadzora

Sudija Ćupić je rekao da je krivica optuženih dokazana na osnovu mjera tajnog nadzora, te da su se Agostin i Golubović sastali u "Delta sitiju" u Podgorici, a imali su i više telefonskih razgovora, a njegov prelazak je registrovan na granici između Albanije i Crne Gore.

"Njihovi telefonski razgovori su bili u funkciji ugovaranja prodaje droge", kazao je sudija. Nakon presude, sud je ukinuo pritvor Kopitoviću.

Trojica okrivljenih su se na suđenju branila da se nisu bavila švercom droge iz Albanije, preko teritorije Crne Gore za Bosnu i Hecegovinu. Oni su kazali da su teretnim kamionima - šleperima prevozili rezanu građu i ciglu iz BiH za Alabniju, a u povratku parfeme i tehničku robu.

Za više stotina kilograma droge koje je policija pronašla u bunkeru prikolice, odnosno u točkovima - gumama kamiona, optuženi nisu mogli da objasne ko je i kada drogu sakrio, ali tvrde da oni nemaju nikakve veze sa drogom.

Golubović i Marković negirali krivicu

Optuženi Jovo Golubović je kazao da se bavi prodajom rezane građe za Albaniju, koju kupuje na pilanama u BiH.

“Nemam nikakve veze sa švercom skanka, već samo sa prodajom građe i daske. Nikome nisam pomenuo prevoz droge i apsolutno nemam veze sa drogom. Marković i Kopitović su za mene vozili građu i opeku”, kazao je Golubović na suđenju u junu prošle godine.

“Nemam nikakve veze sa švercom skanka, već samo sa prodajom građe i daske"

I okrivljeni Anto Marković je negirao bilo kakvu vezu za švercom droge. Rekao je da se ne osjeća krivim i nije priznao optužnicu.

“Za Albaniju sam prevozio ciglu, dasku i stiropor, a angažovao me Golubović. U povratku je trebalo da prevezem parfeme i tehničku robu za neke ljude u Mostaru i za to je trebalo da dobijem 500 eura. Ne znam odakle droga u bunkeru mog kamiona. Ne znam ko je stavio drogu u posebno napravljeni bunker kod prikolice. Ovo je bila moja naivnost i lakomislenost prema ljudima u Albaniji kojima sam vjerovao. Kada sam dovezao dasku, otišao sam na ručak i zadržao se oko dva i po sata, tako da sam ostavio kamion da se istovari građa. Kada sam se vratio vidio sam bunker da je napravljen, ali nisam vidio šta je u njega stavljeno. Tek kada me je policija uhapsila na Vraćenovićima, vidio sam da je sakriveno 145 kilograma skanka”, kazao je Marković.

Oslobođen jer je ranije osuđen

Sud je oslobodio od optužbe Kopitovića za šverc "skanka" jer je za to krivično djelo osuđen presudom Višeg suda u Podgorici, koju je potvrdio Apelacioni. Prvostepenom presudom Kopitović je osuđen na četiri godine zatvora zbog šverca 68,7 kilograma marihuane.

Okrivljeni je 17. novembra 2010. godine, na graničnom prelazu Vraćenovići kod Nikšića, u kamionu sa prikolicom marke “FAP” CT: AE-195, radi prodaje prenosio 68,7 kilograma marihuane, koja je bila upakovana u 53 pakovanja. Droga je bila sakrivena u pneumaticima priključnog vozila, odnosno prikolice. Službenici Područne jedinice u Nikšiću otkrili su drogu i uhapsili Kopitovića.

Bonus video: