“Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija” u Podgorici od 21. aprila

Organizator konceptualne manifestacije je kompanija Analytica Consulting Podgorica, u saradnji sa slovenačkom galerijom Deva Puri
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 18:20h

Manifestacija “Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija”, predstaviće preko 200 djela jednog od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, a tokom manifestacije, svake subote će se održavati ralzičiti programi koje su osmislili crnogorski umjetnici različitih profila.

Postavku “Božanstvenih svjetova” čine radovi iz ciklusa “Božanstvena komedija” i “La Biblia Sacra”, koji će biti izloženi u galeriji ‘’Muzeja i galerija Podgorice’’.

Publika će vidjeti 100 grafika Božanstvene komedije iz 1964. godine, 106 grafika Biblia Sacra iz 1967. godine, 70 grafičkih listova dekompozicije drvoreza Božanstvene komedije, 6 originalnih knjiga Božanstvene komedije kao i markice italijanske vlade za 700. godišnjicu Danteovog rođenj.

Crnogorski umjetnici će svojim nastupima kroz razgovore, filmske projekcije, poeziju i performanse dati viđenje djela i Dalijeve uloge u nadrealističkom pokrtetu.

“Božanstvene svjetove Salvadora Dalija” otvoriće princ Nikola Petrović Njegoš.

Prvi umjetnički program manifestacije biće održan 21. aprila, u organizaciji rediteljke Ane Vukotić, pod nazivom ‘’Dva sna za Andaluzijskog psa’’. Učestvuju studenti istorije i teorije moderne i savremene umjetnosti sa Univerziteta Donja Gorica Milena Pejović, Luka Rakojević i Maša Lečić.

Naredna subota, 5. maj posvećena je nadrealističkoj poeziji a veče “Nosorog u paklu” osmislila je pjesnikinja Jelena Nelević.

Zanimljiv performans ‘’ATAK i Dalijeva trasa’’ pripremiće NVO ‘’ATAK’’ u subotu, 12. maja. NVO ‘’ATAK’’ (Alternativnu teatarsku kompaniju) čine umjetnici raznih profila – od dramaturga i glumaca do vizuelnih i akademskih dizajnera.

Pretposljednji performans o nadrealizumu biće realizovan 19. maja pod kreativnim vođstvom akademskog dizajnera Tijane Todorović. Veče nosi naziv ‘’Moja slava nadrealiste neće vrijeđeti ništa dok nadrealizam ne uključim u tradiciju’’.

Svi programi će biti realizovani u 20 sati u holu Javne ustanove ‘’Muzeji i galerije’’

Finale manifestacije, 26. maja obilježiće program ‘’Salvador Dali i vizuelne komunikacije 21. vijeka’’ u organizaciji Atlas fondacije i Fakulteta vizuelnih umjetnosti.

Svi programi će biti realizovani u 20 sati u holu Javne ustanove ‘’Muzeji i galerije’’.

Ulaz na tematske večeri je slobodan, dok će ulaznice za izložbu koštati 2,5 eura, odnosno 1,5 za studente, đake i penzionere.

Organizator konceptualne manifestacije je kompanija Analytica Consulting Podgorica, u saradnji sa slovenačkom galerijom Deva Puri. Kustos postavke je Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti.

Dizajn promotivnog materijala, plakate, banere, postere i brošure potpisuju Tijana Todorović i Luka Bošković.

Bonus video: