Sedam godina "Karvera": Mjesto susreta autora i publike

Početna ideja, koja je i realizovana, bila je da “Karver” ne bude samo knjižara, već i mjesto u kom će se okupljati umjetnici i publika
0 komentar(a)
Karver, Boris Dežulović, Predrag Jocić, Foto: Savo Prelević
Karver, Boris Dežulović, Predrag Jocić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.04.2012. 18:12h

Knjižara “Karver” je otvorena prije sedam godina u objektu Banja, u trenutku kada je tržište knjige u regionu bilo zatvoreno, izdavači plasirali svoje knjige samo u svojim državama, i slabo je bio razvijen izvoz knjiga i komunikacija među državama, saopšteno je juče na pres konferenciji, koja je organizovana povodom jubileja ove knjižare.

“U tom trenutku kada je otvorena knjižara Karver tržište knjige je bilo zatvoreno, što je meni izgledalo krajnje surovo. Saradnja na nivou izdavaštva i prezentacije književnog stvaralaštva bila je slaba. U tom trenutku u Sarajevu je postojala knjižara Bajbuk, koja je isto tako prva od knjižara koja je imala poslije rata ponudu knjiga iz cijelog regiona. Bila sam inspirisana njenim osnivačem da otvorim ovu knjižaru. Ideja o imenu knjižare takođe je rođena u Sarajevu, a da to baš bude po Rejmondu Karveru smatrala sam adekvatnim, jer sam prepoznala da većina naših savremenih mladih književnika piše inspirisana djelom Karvera i da je važan kao autor koji utiče na njihovo pisanje”, kazala je direktorica knjižare Karver Varja Đukić.

Početna ideja, koja je i realizovana, bila je da “Karver” ne bude samo knjižara, već i mjesto u kom će se okupljati umjetnici i publika, na kom će se organizovati likovni, muzički, filmski i književni programi.

“Za ovih sedam godina je relizovano od 450 do 500 programa. Imamo sjajnu saradnju sa izdavačima iz regiona koja proističe iz zajedničke želje da se promovišu autori koji su prevazišli granice svojih zemalja. Naša ideja je da knjiga bude živa, da komunicira sa čitaocima i da je bitno da se čitaoci sretnu sa autorima“, kazala je Đukić dodajući da je knjižara za sve ove godine uradila puno na planu promocije i prevođenja djela na francuski i engleski jezik.

Ne postoji sličan model knjižare

Đukić je takođe istakla da u regionu ne postoji sličan model knjižare, odnosno kulturnog centra, jer se se zbog loših ekonomskih uslova knjižara Buksa u Zagrebu ugasila, sarajevski Bajbuk ima samo tragove prvobitnog koncepta.

Producen Sehad Čekić je kazao da je Karver od osnivanja svojevrsni alternativni kulturni centar u Podgorici.

“Praksa Karvera je da okuplja ljude, krenula je i ideja o festivalu “Odakle zovem” koji već ove godine dolazi do svog četvrtog izdanja. Ovo je sad već festival sa tradicijom, koji je prepoznat u regionu kao nezaobilazna tačka okupljanja najeminentnijih stvaralaca iz regiona, ali i festival koji na književnoj sceni regiona uspijeva da promoviše nove autore preko konkursa ili drugih programa”, kazao je Čekić.

Povodom obilježavanja jubileja knjižara Karver će pokloniti određeni broj časopisa i knjiga bibliotekama srednjih škola u Podgorici: Gimnaziji ”Slobodan Škerović”, Srednjoj ekonomskoj školi ”Mirko Vešović”, Srednjoj medicinskoj školi ”Podgorica”, Srednjoj stručnoj školi ”Sergije Stanić” i Srednjoj stručnoj školi ”Spasoje Raspopović”.

Bonus video: