Upravni sud ukinuo presudu o deportaciji paroha Smiljića

On je dodao da javnost je do sada ostala uskraćena za informaciju da je organ za prekršaje u Kotoru odbacio prekršajnu prijavu protiv Smiljića
127 pregleda 0 komentar(a)
sinisa smiljic, Foto: Facebook.com
sinisa smiljic, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 12.04.2012. 16:16h

Upravni sud poništio je rješenje MUP-a Crne Gore o deportaciji na godinu dana paštrovskog paroha Siniše Smiljića u BiH koji je 28. juna prošle godine protjeran iz Crne Gore, zbog kako je obrazloženo rećenja javnog reda i mira.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić oglasio se saopštenjem u kome je naveo da je Upravni sud uvažio tužbu koju je Mitropolija podnijela zbog deportacije sveštenika.

"U veliki četvrtak smo dobili dobili presudu kojom je usvojena tužba koju smo sa advokatom Draganom Šoćem pripremili i uložili Upravnom sudu povodom deportacije sveštenika smiljić na Vidovdan prošle godine. Od tada smo više puta isticali da su prekršeni brojni zaionski propisi i da su rješenja o deportaciji svepštenika nezakonita i da je posebno besmislena mjera zabrane ulaska Smiljića u Crnu Goru na period od godinu. Sa druge strane Smiljić je predstavljan kao „huligan i probisvjet” i minimum koji očekujemo od onih koji su to činili jeste jedno ljudsko izvinjenje i Smiljiću i Mitropoliji i građanima koji su obmanuti", naveo je Džomić.

On je naglasio da je Upravni sud svojom presudom potvrdio da je i prvostepeni i drugostepeni organ prilikom rješavanja u slučaju sveštenika Siniše Smiljića donio nezakonito rješenje tako što je pogrešno primijenio materijalno pravo, prekršio pravila postupka i pogrešno utvrdio činjenično stanje što smo u tužbi istakli.

Džomić: MUP krši zakone

Prema njegovim riječima apsurdno je da oni koji neprestano govore o vladavini prava i pokazuju se kao navodni eksperti u svom poslu, svešteniku Smiljiću, mimo Ustava i zakona pretpostavili krivicu, a ne nevinost.

Takav nezakoniti pristup iz temelja razdire pravni sistem države i drastično ugrožava pravnu sigurnost građana. Upravni sud se pokazao da je na visini zadatka.

On je dodao da javnost je do sada ostala uskraćena za informaciju da je organ za prekršaje u Kotoru odbacio prekršajnu prijavu protiv Smiljića zbog navodnog remećenja javnog reda i mira „za šta je sveštenik na sraman način optužen kako bi javnost sticala utisak da SDP preko resora kojim gospodari navodno ”čuva Crnu Goru” i to od pravoslavnih sveštenika“.

Smiljić je kao državljanin BiH tokom boravka u Crnoj Gori kao i ostali sveštenici imao turističku prijavu.

Smiljić je deporotovan nakon što je zakupac grad hotela „Adritic propertis“ prijavio da je on zajedno sa grupom ruskih novinara pokušao nasilno da uđe na ostrvo.

Smiljić je kao državljanin BiH tokom boravka u Crnoj Gori kao i ostali sveštenici imao turističku prijavu.

Bonus video: