Sud nije znao da je optuženi u Spužu

"Suđenje je odloženo jer ne znaju gdje je optuženi Radulović, je li u zatvoru ili nije u zatvoru. Ovo je totalni poraz i čista namještaljka"
236 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Šapurić, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Šapurić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2012. 10:01h

Zbog nedolaska Srđana S. Radulovića, optuženog za ranjavanje Marka M. Vilotijevića, odložen je početak ponovnog suđenja Zoranu M. Šapuriću, zbog ubistva sugrađanina Milutina N. Kankaraša.

Otvarajući glavni pretres u Višem sudu u Podgorici, predsjednik krivičnog vijeća sudija Branka Bošković juče je kazala da ima samo nezvanično saznanje gdje se nalazi optuženi Radulović.

Beogradski advokat Milan Vujin je upoznao vijeće da se optuženi nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru u Spužu. Sudija je dodala da sud nije upoznat sa tom činjenicom. Kako nijesu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa, sudija je suđenje odložila za 6. jun.

Novica Kankaraš, otac pokojnog Milutina, kazao je “Vijestima” da je razočaran odlagajem suđenja, te da ovo predstavlja poraz za sudstvo i tužilaštvo.

"Gdje sam god zakucao na vrata da se obratim, niko neće da mi objasni zašto je Šapurić pušten iz zatvora"

“Suđenje je odloženo jer ne znaju gdje je optuženi Radulović, je li u zatvoru ili nije u zatvoru. Ovo je totalni poraz i čista namještaljka. Ovo je nekorektno i nepošteno. Neka što sam oštećen i ožalošćen, nego sam i ugrožen, poražen, ponižen i od strane tužilaštva i sudstva. Gdje sam god zakucao na vrata da se obratim, niko neće da mi objasni zašto je Šapurić pušten iz zatvora. Ugrožen sam i od suda i od tužioca.

Najavljivao sam se, tri puta kod vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić, ali neće da me primi na razgovor. Ne zna čovjek kome da se obrati više i koga da pita i od koga da dobije odgovor. Šta je ovo, je li ovo država ili plemenska zajednica da idemo u komite u hajduke. Niko da me primi kao čovjeka i da objasni ko je kriv”, izjavio je Kankaraš.

Objasnio je da ga je korektno na razgovor primila sudija Branka Bošković, koja mu je rekla da je zadužila predmet i da će se pripremiti za suđenje.

U junu osuđen na 14 godina

Apelacioni sud Crne Gore je i drugi put ukinuo presudu Nikšićaninu Zoranu Šapuriću, koji je zbog ubistva sugrađanina Milutina Kankaraša, prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora. Šapuriću i Raduloviću je istekao pritvor 30. novembra 2011. jer je proteklo godinu dana od dana kada im je rješenjem ukinuta prvostepena presuda, a nije donijeta drugostepena.

Zakonikom o krivičnom postupku regulisano je trajanje pritvora nakon podignute optužnice. Od dana kada Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu, Viši sud ima na raspolaganju godinu da donese novu presudu u ponovljenom postupku. Kako u Apelacionom sudu nije donijeta drugostepena presuda, Šapuriću je po odrebama ZKP-a ukinut pritvor.

U ponovljenom postupku krivično vijeće sudije Vesne Moštrokol je 29. juna 2011. u Višem sudu osudilo Šapurića na 14 godina zatvora za ubistvo Kankaraša, dok je na pet godina zatvora osuđen Srđan Radulović zbog ranjavanja Marka M. Vilotijevića.

Bonus video: