Suđenje Dušku Šariću: Odbijen zahtjev za saslušanje pokajnika

Advokat odbrane je kazao da se u proteklih mjesec dana pojavili novi dokazi koji odbrani daju za pravo da ih predstavi
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 08:49h

Iznošenjem završnih riječi pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević, juče je okončan glavni pretres Pljevljacima Dušku M.Šariću (33) zbog stvaranja kriminalne organizacije, neovlašćene proizvodnje,držanja i stavljanja u promet opojnih droga i produženog krivičnog djela pranja novca i Jovice S.Lončara (49) zbog pranja novca u produženom trajanju.

Presuda će biti saopštena 3. maja u 13 časova.

Prije iznošenja završnih riječi advokat Sead Spahović, koji sa Kasimom Dizdarevićem i Vladimirom Jankovićem zastupa Šarića, kazao je da su se proteklog mjeseca pojavili novi dokazni predlozi koji odbrani daju za pravo da ih predstavi a koji treba da se uvrste u dokazni postupak.

Naveo je da bi trebalo saslušati kao svjedoke Dejana Rakića, Miloša Pandrca, Marka Vorotovića, Miloša Krpovića, Nikolu Pavlovića i Aleksandra Miodraga sa kojima je sud u Beogradu zaključio sporazum o krivici kao članovima kriminalne grupe Darka Šarića i to na okolnosti da li je Duško Šarić član kriminalne grupe i je li on lice koje se bavi švercom droge.

Spahović je predao sudu dva primjerka presude koja se odnosi na Rakića iz koje se vidi da je osuđen za djelo od 19. januara 2009. godine u Tireniji u Italiji.

U presudi su nabrojana lica koja čine grupu Darka Šarića i učestvovali su u izvršenju krivičnih djela šverca droge, a među njima nije pomenut Duško Šarić.

Neočekivan predlog

Zamjenik specijalnog tužioca Milosav Veličković nije se protivio predlogu da se saslušaju navedena lica, s tim da se od suda u Beogradu pribavi pravosnažna presuda o sporazumnom priznanju krivice.

"Predlog odbrane je bio neplaniran i neočekivan te nijesmo u prilici da odmah odredimo koja bi lica mogla eventualno da se pozovu kao svjedoci, što ćemo naknadno odrediti", iznio je Veličković.

Ivanovićeva je podsjetila da je Šarić na glavnom pretresu iznio da je bio osnivač “Mat Shop“ doo Pljevlja i „Mat Company“ doo

Vijeće je nakon polučasovne pauze donijelo rješenje kojim su odbijeni predlozi tužilaštva i odbrane uz obrazloženje da su neosnovani i da bi to uslovilo odugovlačenje postupka.

Veličković je čitajući završnu riječ u vezi prvog dispozitiva optužnice koji se odnosi na Šarića, stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga istakao, da je tokom glavnog pretresa u potpunosti dokazano izvršenje krivičnih djela i način izvršenja.

"Odbrana okrivljenih je neosnovana i usmjerena na izbjegavanje krivično-pravne odgovornosti. Cijeneći izvedene dokaze zaključuje se da je Duško Šarić bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator bio njegov brat Darko", iznio je Veličković.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović je prije iznošenja završnih riječi u vezi druge tačke iz optužnice, koja se tiče pranja novca u produženom trajanju, predložila da se prezentira video materijal na monitoru u sudnici.

Ona je precizirala vrijeme trajanja, označivši novi period od 24. decembra 2007. godine do kraja 2010. umjesto ranijeg označenog u optužnici od 27. jula 2006. do 28. februara 2011, a po prciziranju optužnice odbrana nije tražila odlaganje glavnog pretresa za davanje završnih riječi.

Ivanovićeva je podsjetila da je Šarić na glavnom pretresu iznio da je bio osnivač “Mat Shop“ doo Pljevlja i „Mat Company“ doo, da je izvršni direktor bio Lončar, da je osnivački ulog preduzeća iznosio 120.000 eura, da nije ništa znao o poslovima “Mat Company“ i da mu nije poznato ništa o bilo kakvoj zapljeni droge.

Pasoš dao Darku

“Šarić je kazao da zna da je jednom prilikom bratu Darku dao svoj pasoš kako bi se registrovalo preduzeće Latino trade „LLC Delavare“ i da je od prodaje „Štampe“ njemačkom WAZU na njegov račun u Austriji uplaćeno 29.000.000 eura-iznijela je tužiteljka.

Ona je navela da je Lončar bio izvršni direktor i osnivač “Mat Company“ doo i da je sa Mirom Mrdakom osnovao pravno lice „Mateniko LLC“ i da je na glavnom pretresu tvrdio da u njegovim radnjama nema elemenata krivičnog djela.

Ivanovićeva se osvrnula na to da je u oktobru 2009. došlo do promjene vlasničke strukture „Mat Company“ kada su istupili Darko 19. oktobra, Duško sedam dana kasnije i „Mateniko LLC“16. decembra iste godine.

Ivanovićeva se osvrnula i na krivične postupke u Italiji i Srbiji koji se vode protiv kriminalne grupe čiji je organizator Darko Šarić.

Tužiteljka je na kraju navela da su okrivljeni postupali s umišljajem da bi prikrili način pribavljanja novca stečenog od prodaje droge-kokaina izvršivši inkriminisane radnje u dužem periodu, zatraživši od suda da im izrekne kazne srazmjerne težini krivičnog djela.

Advokat Spahović je iznoseći odbranu rekao da nema nijednog dokaza koji bi potkrijepio tezu optužnice da je Duško Šarić izvršio predmetna krivična djela

Advokat Spahović je iznoseći odbranu rekao da nema nijednog dokaza koji bi potkrijepio tezu optužnice da je Duško Šarić izvršio predmetna krivična djela.

"Dokaza nema a tužilac se poziva na Izvještaj JAT-a od 17. januara 2009. godine, odnosno avionske karte Duška Šarića kojom je putovao od Milana do Beograda. Ključni elementi u ovoj krivično pravnoj stvari je njegovo nezakonito hapšenje zbog pranja novca bez utemeljenja.

Rješenja o određivanju pritvora praćena su time, da navodno iz Italije ima hrpa dokaza i da su dva prevodioca imali pune ruke posla da ih prevedu. Notorna je istina, da tužilaštvo nema nijednog dokaza, od momenta hapšenja do podizanja optužnice, pa ni do sada, da je Duško Šarić umiješan u trgovinu drogom kako je predstavljeno u optužnici",iznio je Spahović.

Zašto hapsiti brata

On je naveo da se ponavljaju fraze koje postoje u raznim predmetima zapitavši se, zbog čega ovom optužnicom nije obuhvaćen i Darko Šarić jer se tokom glavnog pretresa često pominjao “da je uradio ovo“, “uradio ono“, što je prema njegovim riječima apsurdno.

Advokat je iznio da u okviru kršenja ljudskih prava govori činjenica “da ukoliko se ima nešto protiv Darka Šarića, niko nema pravo da mu hapsi brata“. Na kraju je zatražio da se njegov klijent usljed nedostatka dokaza oslobodi od optužbe ponovivši da je jedina njegova krivica što je 17. januara 2009. letio na relaciji Milano-Beograd.

Advokat je iznio da u okviru kršenja ljudskih prava govori činjenica “da ukoliko se ima nešto protiv Darka Šarića, niko nema pravo da mu hapsi brata“

Vladimir Gajić, koji zajedno sa Zoricom Đukanović i Miodragom Golubovićem čini advokatski tim Lončara, ponovio je ono što je iznijeto tokom glavnog preresa, da je njihov klijent „ubačen u ovaj proces“ nakon što je tužilaštvo zaključilo da nema dokaza kad je u pitanju učešće u kriminalnoj organizaciji i trgovini drogom kod Duška Šarića.

"Napravljen je ovaj postupak u vezi pranja novca i faktički je Lončar doveden u položaj kao kolateralna šteta. Svi ugovori, transakcije i poslovanja koje je obavljano dugi niz godina u prisustvu banaka, uprave za sprečavanje pranja novca, Centralne banke, niko od njih nijednog trenutka nije napravio korak da spriječi te transakcije ili da stavi neku zabranu", iznio je Gajić .

Duško Šarić i Jovica Lončar se terete da su se udružili da prikriju porijeklo novca za koji su znali da potiče od šverca droge izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura.

Maca pratio suđenje

Uoči početka glavnog pretresa advokat Gajić je izrazio nezadovoljstvo što je u velikoj sali smanjen broj stolica u odnosu na ranije glavne pretrese

"Mjesta su uglavnom zauzeli policajci koji obezbjeđuju suđenje i pripravnici tako da je za javnost preostalo manje mjesta. Neki ljudi koji su došli iz Beograda nijesu u mogućnosti da prisustvuju glavnom pretresu", iznio je Gajić.

Predsjednik vijeća je odgovorio da se smanjenjem broja stolica u sudnici ne može dovesti javnost u pitanje koja prisustvuje glavnom pretresu, objasnivši da postoji i druga sala sa monitorom iz koje novinari prate tok suđenja.

"Nema osnova da se prekida glavni pretres da bi se naknadno unijele stolice", dodao je predsjedavajući sudija Đešević.

U publici koja je pratila suđenje bio je i poznati šoumen iz Beograda Dragan Marinković Maca, prijatelj Duška Šarića.

Galerija

Bonus video: