In memoriam: Preminuo filozof Vladimir Vukićević

Dr Vukićević, erudita, entuzijasta i pedagog, bio je dugogodišnji profesor na Cetinjskoj umjetničkoj akademiji u osnivanju
400 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 16:15h

Profesor dr Vladimir Vukićević, filozof i istoričar umjetnosti, preminuo je 10. aprila u Podgorici.

Dr Vukićević je rođen 1947. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Upisao je studije filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1970, a na istom je diplomirao 1977. godine. Odmah nakon toga upisuje postdiplomske studije na istom fakultetu, a nastavio ih uz pomoć DAAD-stipendije u SR Njemačkoj na Univerzitetu Rur.

Doktorat pod nazivom “Logika i vreme”, pripremio je kao promocioni stipendista Thyssen Stiftunga, koji je odbranio 1987. godine na rurskom Univerzitetu, na kom je studirao i završio Istoriju umjetnosti i Socijalne nauke.

Na maternjem jeziku je objavio “Ikoničke studije moderne umetnosti” (2005), “Mišljenje i viđenje” (2007), “Martin Heidegger. Diafora” (2008), “Giotto, Ikonika” (2010), kao i tekstove za katalog 23. Memorijala Nadežde Petrović (2005)

Diplomska tema pod nazivom “Uloga boje kod Sezana”, odbranjena kod prof. Maksa Imdala, kasnije će prerasti u prvorazrednu istraživačku jedinicu i opsežnu naučnu studiju pod nazivom “Sezanova realizacija: slikarstvo i zadatak mišljenja” objavljenju na njemačkom jeziku u Minhenu 1992. godine “Cezannes Realisation. Die Malerei und die Aufgabe des Denkens”.

Ova studija upravo je ključna preporuka koja će Vukićevića u godinama koje slijede promovisati u referentnog evropskog istraživača i mislioca.

Erudita, entuzijasta i pedagog

Pored ove, iza Vladimira Vukićevića su ostale brojne publikacije na njemačkom jeziku.

“Logik und Zeit in der phanomenologischen Philosophie Martin Heideggers (1925-1928)”, “Die Realisation und das “andere” Denken Heideggers”, ”Sophokles und Heidegger”.

Profesor Vukićević je preveo i dramu Edena von Horvata “Vjera, ljubav, nada”

Na maternjem jeziku je objavio “Ikoničke studije moderne umetnosti” (2005), “Mišljenje i viđenje” (2007), “Martin Heidegger. Diafora” (2008), “Giotto, Ikonika” (2010), kao i tekstove za katalog 23. Memorijala Nadežde Petrović (2005).

Profesor Vukićević je preveo i dramu Edena von Horvata “Vjera, ljubav, nada”, koja je prošle godine premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Erudita, entuzijasta i pedagog – dugogodišnji profesor na Cetinjskoj umjetničkoj akademiji u osnivanju, kasnije pedagog i dekan Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica, Vladimir Vukićević ostavio je živi trag i ogroman uticaj u vaspitanju čitave generacije mladih ljudi, budućih umjetničkih i naučnih istraživača.

Njegov odlazak predstavlja gubitak kako za naučne krugove savremenog evropskog mišljenja, tako i za najširi krug poznavaoca njegovog svestranog delanja.

Bonus video: