"Profesori sa odsjeka za crnogorski jezik nisu navikli na stroge kriterijume"

Ministarstvo nauke izražava žaljenje zbog nezadovoljstva profesora, čiji projekti nijesu dobili odgovarajući broj poena
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 15:54h

Ministarstvo nauke je reagovalo povodom otvorenog pisma koje su zaposleni na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću uputili premijeru Igoru Lukšiću.

Zaposleni Studijskog programa smatraju da je konkurs koji je objavilo Ministarstvo nauke namješten i tražili su od Lukšića da im odgovori na pitanja na koja nisu uspjeli dobiti odgovor od ministarske Sanje Vlahović.

U svom reagovanju, Ministarstvo nauke je saopštilo da je konkurs raspisan za sufinansiranje nacionalnih naučnoistraživačkih projekata, sa okvirnim ukupnim iznosom sredstava do pet miliona eura u tri istraživačke godine 2012- 2014.

"Na konkurs je prijavljeno ukupno 198 prijava projekata, koje je ocjenjivalo 420 inostranih eksperata, u skladu sa međunarodnim standardima u ocjenjivanju nacionalnih projekata i naučnih radova. Projekte su ocjenjivala po dva nezavisna eksperta iz različitih država, po principu anonimne recenzije, na skali od 0 do 40 poena. Minimalan broj poena za pozitivno ocijenjen projekat po Pravilniku je 24 poena, dok je potreban broj bodova za prihvatanje finansiranja projekata po ovom konkursu bio 30 poena. Ova procedura primijenjena je prvi put za ocjenu nacionalnih naučnoistraživačkih projekata, pa je razumljivo da su određeni profesori, navikli na drugačije kriterijume domaće recenzije, nezadovoljni strogom procedurom međunarodne ocjene kvaliteta njihovih projekata. Pored toga, međunarodni eksperti ocjenjivali su projekte po unaprijed utvrđenim kriterijumima identičnim za svaki projekat, od kojih nijedan nije bio "značaj projekta za nezavisnu Crnu Goru", kako se čulo u saopštenju profesora sa Filozofskog fakulteta, čiji projekti vjerovatno nijesu pozitivno ocijenjen", piše u reagovanju Ministarstva.

Dva projekta prihvaćena, tri odbijena zbog loših ocjena

Saopšteno je da su za sufinansiranje odabrana 104 projekta, koji su ocijenjeni zbirnom ocjenom dva eksperta od 30 poena do maksimalnih 40 poena, a da prosječna zbirna ocjena prihvaćenih projekata iznosi 34,10 poena.

“U skladu sa dezinformacijama koje su iznijete sa Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću, nalazimo za shodno da javnost informišemo o sljedećem:

Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore, u Nikšiću, prijavio je 5 projekata iz oblasti istraživanja: Identitet, koji su ispunjavali formalne uslove i stoga upućeni ekspertima na ocjenu. Od 5 prijavljenih projekata iz ove oblasti, Filozofskom fakultetu prihvaćena su dva projekta, dok su tri odbijena zbog loših ocjena od strane po dva međunarodna anonimna recenzenta.

Projekti su ocijenjeni na sljedeći način:

  • Kulturna identifikacija Crne Gore i brendiranje nacije - odnos nacionalnog, evropskog i globalnog, rukovodilac istraživanja doc. dr Lidija Vujačić. Ocjene eksperata: 35 + 36 > srednja ocjena > 35,5. Projekat prihvaćen.
  • Crnogorsko Polimlje u srednjem vijeku. Rukovodilac istraživanja, prof. dr Božidar Šekularac. Ocjene eksperata: 33 + 38 > srednja ocjena > 35,5. Projekat prihvaćen.
  • Jezik i stil crnogorskih prozaista XX vijeka, rukovodilac prof. dr Rajka Glušica. Ocjene eksperata: 24 + 26 > srednja ocjena > 25. Projekat nije prihvaćen jer je ocijenjen zbirnom ocjenom dva eksperta manjom od 30 poena, koliko je bilo potrebno za prihvatanje po konkursu.
  • Jezičko stilske odlike crnogorske narodne poezije. Rukovodilac prof. dr Zorica Radulović. Ocjene eksperata: 11 + 21 > srednja ocjena > 16. Projekat nije prihvaćen jer je ocijenjen zbirnom ocjenom dva eksperta manjom od 24 poena, odnosno manjom od minimalno potrebne za pozitivnu ocjenu projekta po Pravilniku.
  • Crnogorska književnost XX vijeka. Rukovodilac prof. dr Tatjana Bečanović. Ocjene eksperata: 14 + 11 > srednja ocjena > 12,5. Projekat nije prihvaćen jer je ocijenjen zbirnom ocjenom dva eksperta manjom od 24 poena, odnosno manjom od minimalno potrebne za pozitivnu ocjenu projekta po Pravilniku”, piše u reagovanju Ministarstva.

Čirgić ispunjava uslove

Ministarstvo je saopštilo i da su pored dva projekta u oblasti Identitet, sa Filozofskog fakulteta prihvaćeni i projekti iz drugih oblasti “Efekti reformskih promjena predškolskog vaspitno-obrazovnog konteksta u Crnoj Gori “U CRNOJ GORI”, “Razlozi niskog nivoa školskog postignuća romskih učenika”, “Savremena književno-teorijska čitanja: novi uvidi u teorijski i kritički diskurs”, “Komparativno Sociološko istraživanje svojine i preduzetništva u postsociološkom periodu (Crna Gora-Rusija).

Prihvaćena su dva projekta Instituta za crnogorski jezik i književnost: “Bibliografija Njegoš (Povodom 200 godina rođenja) - ocjene eksperata: 36 + 37 > srednja ocjena> 36,5 i “Književno stvaralaštvo Crnogoraca Vojvodine” - ocjene eksperata: 37 + 31, srednja ocjena 34.

“Rukovodilac projekata, doc. dr Adnan Čirgić, ispunjava sve uslove propisane Pravilnikom Ministarstva (ima akademsko zvanje u koje je izabran 2009. godine; zaposlen je sa punim radnim vremenom u ustanovi koja konkuriše sa projektom; registrovan u bazi istraživača; ima zbir koeficijenata utvrđenih Pravilnikom veći od 25 u posljednjih 10 godina; ima više od jednog rezultata iz uže oblasti istraživanja u kategorijama K 1.1, K 1.2, K 2.1, K 2.2, K 3.1, ili K 3.2).

Žaljenje zbog nezadovoljstva

Ministarstvo nauke izražava žaljenje zbog nezadovoljstva institucija ili profesora, čiji projekti nijesu dobili odgovarajući broj poena na međunarodnoj recenziji i vjerujemo da će u nekom od narednih konkursa i ostale institucije imati priliku da ostvare potreban minimum koji će ih preporučiti za finansiranje.

Na kraju, Ministarstvo nauke izražava zadovoljstvo što smo u ovoj izazovnoj godini uspjeli da povećamo ulaganja u nauku i podržimo našu naučnoistraživačku zajednicu sa značajno uvećanim sredstvima za njihove nacionalne projekte, koji će, sigurni smo, imati pozitivne efekte na razvoj naše naučnoistraživačke zajednice i države uopšte”, zaključuje se u reagovanju.

Nije bilo zloupotrebe

“S obzirom na to da je proces u potpunosti prilagođen savremenim standardima u procesu ocjene nacionalnih projekata, koji uključuju anonimnu recenziju od strane inostranih eksperata, Ministarstvo nauke odbacuje svaku mogućnost zloupotrebe ili protežiranja projekata ili institucija. Takođe, odbacujemo navode kojima se javnost želi dovesti u zabludu vezano za sam proces ocjene, prvenstveno iz razloga što anonimna inostrana recenzija podrazumijeva proces u kojem eksperti iz drugih zemalja ocjenjuju projekat, bez informacije o tome ko je projekat predložio ili koja je institucija njegov nosilac”, piše u reagovanju.

Ministarstvo nauke je saopštilo da svi zainteresovani profesori ili institucije mogu da se obrate Odsjeku za nacionalne programe Ministarstva nauke koji će dati objašnjenja i sugestije povodom konkretnih slučajeva. “Povodom svih drugih zahtjeva postoje institucije koje su nadležne za rješavanje eventualnih sporova”, piše u reagovanju.

Galerija

Bonus video: