Ministarstvo nauke: Konkurs nije bio namješten

Iz Ministarstva nauke su saopštili da “izražavaju žaljenje” zbog nezadovoljstva institucija ili profesora čiji projekti nijesu dobili odgovarajući broj poen
58 pregleda 0 komentar(a)
Vlahović, Foto: Luka Zeković
Vlahović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2012. 13:12h

Ministarstvo nauke odbacilo je svaku mogućnost zloupotrebe i protežiranja kandidata ili institucija na konkursu za sufinansiranje nacionalnih naučnoistraživačkih projekata.Profesori sa Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću u utorak su ocijenili da je konkurs bio namješten, zbog čega nije prihvaćen nijedan od njihovih pet projekata.Iz Ministarstva nauke su saopštili da “izražavaju žaljenje” zbog nezadovoljstva institucija ili profesora čiji projekti nijesu dobili odgovarajući broj poena na međunarodnoj recenziji.“Vjerujemo da će u nekom od narednih konkursa i ostale institucije imati priliku da ostvare potreban minimum koji će ih preporuciti za finansiranje”, kaže se u reagovanju tog Vladinog resora. Kako su podsjetili, na konkurs je stiglo 198 prijava, koje je ocjenjivalo 420 inostranih eksperata, a odobrena su 104 projekta.

Na konkurs je stiglo 198 prijava, koje je ocjenjivalo 420 inostranih eksperata, a odobrena su 104 projekta

“Ova procedura primjenjena je po prvi put za ocjenu nacionalnih naučnoistraživačkih projekata, pa je razumljivo da su određeni profesori, navikli na drukčije kriterijume domaće recenzije, nezadovoljni strogom procedurom međunarodne ocjene kvaliteta njihovih projekata”, smatraju u ministarstvu. Navodi se da je Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore prijavio je pet projekata iz oblasti istraživanja Identitet, koji su ispunjavali formalne uslove i stoga upućeni ekspertima na ocjenu. Od pet prijavljenih projekata iz te oblasti, kako se pojašnjava, Filozofskom fakultetu su prihvaćena dva projekta, dok su tri odbijena zbog loših ocjena koje su odredili međunarodni anonimni recenzenti.

“Međunarodni eksperti ocjenjivali su projekte po unaprijed utvrđenim kriterijumima identičnim za svaki projekat, od kojih nijedan nije bio ‘značaj projekta za nezavisnu CrnuGoru’, kako se čulo u otvorenom pismu nekolicine profesora Filozofskog fakulteta, čiji projekti vjerovatno nijesu pozitivno ocijenjeni”, dodaje se u regovanju.

Iz ministarstva su saopštili da su prihvatili dva projekta Instituta za crnogorski jezik i književnost, navodeći da njihov rukovodilac Adnan Čirgić ispunjava sve uslove propisane Pravilnikom

Iz ministarstva su saopštili da su prihvatili dva projekta Instituta za crnogorski jezik i književnost, navodeći da njihov rukovodilac Adnan Čirgić ispunjava sve uslove propisane Pravilnikom.“S obzirom na to da je proces u potpunosti prilagođen savremenim standardima u procesu ocjene nacionalnih projekata, koji uključuju anonimnu recenziju od strane inostranih eksperata, Ministarstvo nauke odbacuje svaku mogućnost zloupotrebe ili protežiranja projekata ili institucija”, kaže se u saopštenju. Iz tog resora su kazali da anonimna inostrana recenzija podrazumijeva proces u kojem eksperti iz drugih zemalja ocjenjuju projekat, bez informacije o tome ko je projekat predložio ili koja je institucija njegov nosilac. ”Ministarstvo nauke više neće odgovarati na upite institucijama u vidu otvorenih pisama u medijima, jer smatramo neumjesnim da sa naučnim institucijama kominiciramo na takav način”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: