Godina od ubistva Bećirovića: Od ubice imaju samo krv

Godinu dana nakon ubistva biznismena Dragana Bećirovića, ubica i dalje na slobodi, policiji i motiv nepoznat
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 08:29h

Motiv i ko je ubio budvanskog biznismena Dragana Bećirovića, koji je tačno prije godine likvidiran na parkingu ispred svoje zgrade u naselju Golubovina, još je enigma za policiju.

Jedna od najobimnijih istraga koju je budvanska policija, uz kooridinaciju centrale iz Podgorice sprovela u protekloj godini, nije dovela do opipljivog traga niti do ubice, koji je u noći između 9. i 10. aprila hicem iz pištolja 7,62 usmrtio Bećirovića, pogodivši ga u butnu arteriju lijeve noge.

Istragu, koju je u prvim danima preuzeo tadašnji specijalizovani tim za rasvjetljavanje teških ubistava UP, na čijem čelu se nalazio Milan Tomić, cijelo prošlo ljeto, češljala je metropolu turizma, privodila i saslušavala više od 500 građana, koji su im se iz nekog razloga učinili sumnjivim.

Policija je prilično ispitivala i poslovne partnere, koji nijesu bili u dobrim odnosima sa Bećirovićem, a u više navrata izjave su davali i momci koji su kobne noći prvi istrčali da pomognu biznismenu, nakon što su u naselju čuli hice.

U prvom mjesecu istrage uzeto je više od 600 uzoraka krvi krvne grupe B, za koju se sumnja da je ima ubica, a na vještačenje je poslato više od 500 primjeraka pištolja 7,62, poznatijeg kao "tetejac", iz koga je pucano na Bećirovića. Policija je provjerila i sve telefonske pozive, gotovo sedam hiljada koji su registrovani te noći u Budvi, ali nekog opipljivijeg traga još nema.

Misle da je neko htio da ga zaplaši

Istraga ubistva bila je jedna od onih koja je vođena pod najvećim pristiskom javnosti, ali i političkog vrha države, jer je poznato da su Dragan i njegov brat Zoran-Ćoćo Bećirović bili u izuzetno dobrim odnosima sa vladajućim DPS-om.

Od prve noći ubistva za policiju je još najbliža verzija da je neko htio da zaplaši Bećirovića, ali da je sve krenulo kako ne treba, pa je ubica, koji je znatno niži bio od biznismena, ispalio smrtonosni hitac u nogu. Na takav zaključak inspektore navodi to što profesionalne ubice ne idu sa "tetejcem", niti pucaju u noge, ali i to što je na mjestu ubistva nađena krv, za koju se vjeruje da pripada ubici.

Policiji je upravo krv nađena na obližnjem dječjem igralištu i u haustoru susjedne zgrade ključni trag, pa su rađene brojne analize, koje još ne daju rezultat. Verzija policije je da je omanji ubica prišao Bećiroviću dok je izlazio iz garaže i u rukama nosio kesu sa hranom, a da je onda beznismen uspio rukom da udari napadača, koji je vjerovatno tek tada pucao...

Iako je ta verzija vjerovatno najbliža istini, policija ispituje i mogućnost je li ipak riječ o profesionalnom ubici, koji je te noći spremio sačekušu za vlasnika luksuznih hotela u Kolašinu i Budvi.

Kamere

Budvanska policija je u nekoliko navrata tokom pregleda više zapisa sa bezbjedosnih video sistema postavljenih na zgradama u okolini gdje je izvršeno ubistvo, kontrolisala nekoliko tipova vozila, koje su im se učinili sumnjivim. Kontrolisane su crvene "tojote", potom i tamni "golfovi 3", zbog čega su vlasnici svih tih vozila bili uredno saslušavani u policiji.

Tokom jednogodišnje istrage, u nekoliko navrata ispitivano je nekoliko biznismena sa Cetinja i iz Kolašina, sa kojima je Bećirović ranije imao konflikt. Policiji je naročito bilo interesantno i to ko se nalazio za susjednim stolom, u lokalu iz koga je Bećirović u noći ubistva, krenuo ka svom domu na periferiji Budve.

Bećirović je te noći sa prijateljima kao i obično bio u gradu, pa su saslušavani svi oni koji su bili u to vrijeme u kafeu gdje je posljednji put viđen. Za policiju su interesantni bili i radnici hotela "Avala", čiji je direktor bio Bećirović, jer se sumnjalo da je neki od nezadovoljnih možda iz osvete imao motiv da ga zaplaši ili ubije, a znalo se da je imao prejaku narav prema zaposlenim.

Policija je prilično ispitivala i poslovne partnere, koji nijesu bili u dobrim odnosima sa Bećirovićem, a u više navrata izjave su davali i momci koji su kobne noći prvi istrčali da pomognu biznismenu, nakon što su u naselju čuli hice.

Tri likvidacije iz prošle godine Uporedo sa rasvjetljavanjem ubistva Bećirovića, vodi se i istraga o svirepim likvidacijama Kraljevčanina Ivana Šćepanovića, u januaru prošle godine u budvanskom naselju Velji vinogradi i Pljevljaka Slavoljuba Mijatovića, početkom avgusta prošle godine.

Šćepanovićeva likviidacija urađena je na krajnje profesionalan način, a tim ubica poslat je te januarske noći u Budvu, gdje Kraljevčaninu nijesu ostavili promil šansi da preživi napad. Policija ima pomaka u toj istrazi, a vjeruje se da ima veze sa poslovima koje je imao sa klanom Luke Bojovića, koji je nedavno uhapšen u Španiji.

Mijatović je surovo ubijen na seoskom putu ka Vojnićima, mjestu iznad Kamenova, a policija vjeruje da je to ubistvo povezano sa njegovim neriješenim poslovima u Njemačkoj, gdje je živio prije dolaska u Crnu Goru.

Galerija

Bonus video: