Predao se osumnjičeni šef "perača kontejnera" sa cigaretama u luci Bar

Predraga Veljića i špeditera Milovana Perovića iz Bara tužilaštvo sumnjiči da su učestvovali u švercu cigareta koje su završavale i na ulicama crnogorskih gradova
679 pregleda 10 komentar(a)
šverc cigareta, Foto: Arhiva Vijesti
šverc cigareta, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.05.2018. 07:40h

Osumnjičeni za šverc cigareta, Predrag Veljić poslat je sinoć u spuški zatvor.

Pritvor do 30 dana odredio mu je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović.

Veljiću je pritvor određen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, opasnosti od bjekstva, težine izvršenja krivičnog djela i visine zaprijećene kazne, kazao je “Vijestima” njegov branilac, advokat Zoran Piperović.

Veljić, navodni šef kriminalne organizacije koja je švercovala cigarete predao se juče Specijalnom državno tužilaštvu.

On se pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenović pojavio u pratnji branioca, advokata Piperovića. koji je “Vijestima” potvrdio da se njegov branjenik predao, ali zbog tajnosti postupka nije želio da govori o detaljima saslušanja.

“Negirao je izvršenje krivičnog djela, to je sve što mogu reći, jer je predmet proglašen tajnim”, rekao je Piperović.

Veljića i špeditera Milovana Perovića iz Bara tužilaštvo sumnjiči da su učestvovali u švercu cigareta koje su završavale i na ulicama crnogorskih gradova.

TV Vijesti ranije je objavila da Specijalno tužilaštvo sumnja da su cigarete švercovane preko Luke Bar. Navodno, istražuju i osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa mojkovačkom fabrikom duvana “Tara”.

Prema saznanjima “Vijesti” tužilaštvo Veljića sumnjiči da je formirao kriminalnu grupu čiji su članovi i njegova majka Zorka, špediter Perović, nedavno uhapšeni Rožajac Edževid Dacić zvani Muzafer i više osoba na čijoj identifikaciji rade.

Zbog sumnje da su cigarete švercovane preko Luke Bar, po nalogu SDT-a blokiran je promet firmama povezanim sa Veljićem.

Razbijanje grupe međunarodnih švercera cigareta rezultat je višemjesečne akcije inspektora Specijalnog policijskoj odjeljenja koje po nalogu SDT-a istražuje poslovanje Veljićevih i preduzeća sa njim povezanih osoba.

U toj akciji, sredinom aprila uhapšen je Dacić, kod koga je zaplijenjeno 70 paketa cigareta. Par dana kasnije pripadnici SPO u Baru su zapečatili Veljićevu firmu “Sajnus”, registrovanu na njegovu majku Zorku.

Navodno, Veljić i ostali osumnjičeni godinama su “prali” carinske kontejnere sa cigaretama.

Tužilaštvo sumnja da su oni kontejnerima dopremali cigarete u Luku Bar, istovarali ih bez plaćanja dadžbina u skladište iznajmljeno od Perovića i Stevana Vučinića.

Te cigarete prodavane su u Crnoj Gori i na međunarodnom tržištu, a grupa švercera je u međuvremenu navodno kontejnere punila drugom robom, pravila fiktivne fakture i slala ih do krajnje destinacije - fiktivne firme u Jordanu.

Za pranje jednog kontejnera cigareta navodno su dobijali i do 150.000 eura.

Bonus video: